Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 23: 'Ik voel aan alles dat ik
een periode ga afsluiten'

H

Helen is 35, tekstschrijver, moeder van Max (9) en Nina (6) en tien jaar getrouwd met tv-redacteur Paul (34). Alles in haar leven lijkt perfect, maar Helen is vreemdgegaan met een gezamenlijke vriend, Boris. Paul en Helen zijn – om qualitytime met elkaar te hebben – een weekendje naar Venetië geweest.

Maandag

Ik kijk uit het raam van ons vliegtuig en zie onder mij het landschap onduidelijker worden. Tot zover Venetië. Tot zover ons laatste weekend weg – ooit?, schiet er door mijn hoofd. Ik voel een heftige steek door mijn maag gaan en de tranen springen in mijn ogen. Ik heb altijd al moeite gehad te denken in termen als ‘de laatste keer’. Als kind huilde ik elke oudejaarsavond, omdat dat jaar nooit meer terug zou komen. Maar dit is zo veel heftiger.

Ik voel aan alles dat ik aan het begin sta van het afsluiten van een periode in mijn leven. En het feit dat ik daar bewust voor ga kiezen, terwijl ik er ook zo gelukkig in ben geweest, komt gevoelsmatig maar niet op één koers. “Huil je nou?” Paul onderbreekt mijn gedachten. Ik kijk hem aan en voel me zo afschuwelijk door het verdriet dat ik hem en ons gezin aandoe. “Ja. Ineens. Ik weet niet waarom. Ik weet het wel, en toch weer niet. Het was zo gezellig, maar het klopt niet. Er hangt nog steeds een zwarte wolk boven ons.”

Het komt er onsamenhangend uit. “Meisje toch, kom eens hier...” Hij slaat een arm om mij heen en trekt me onhandig tegen de stoelleuning naar zich toe. Ik ruik zijn vertrouwde lucht, wat mij nog emotioneler maakt. Ik huil en hij blijft stil. We weten allebei even niets te zeggen en als ik een stewardess door het gangpad zie aankomen, ga ik rechtop zitten en veeg ik mijn tranen weg. De rest van de korte vlucht negeren we mijn huilbui. We bladeren wat door een tijdschrift en af en toe aait Paul over mijn bovenbeen. Als de landing is ingezet, zegt hij ineens stellig: “We gaan in therapie. Dit kunnen we blijkbaar zelf niet oplossen.”

Woensdag

“Ik denk dat jullie daar heel verstandig aan doen.” Mijn moeders antwoord irriteert me. Kom op zeg; gelooft ze nou werkelijk dat relatietherapie mijn gevoelens voor Boris ongedaan maken? Dat werkt toch niet. En ze zou beter moeten weten, ze heeft zelf in een soortgelijke situatie gezeten. Maar voordat ik mijn irritatie kenbaar kan maken, vervolgt ze met iets waar ik nog niet aan heb gedacht.

“Relatietherapie kan ook duidelijk maken dat het echt niet meer werkt om samen door te gaan. Doe het nou maar gewoon, misschien schept het helderheid bij jullie allebei. Baat het niet, dan schaadt het niet.” Als ik heb opgehangen, oriënteer ik me online op therapeuten in de buurt. De eerste vraag ‘Man of vrouw?’ bezorgt me al hoofdbrekens… 

HELEN VROUW.NL

Vanaf nu vind je de populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek vanaf de allereerste aflevering wekelijks terug op VROUW.nl. Ben je een fan van het eerste uur of heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Dan kan dat vanaf nu elke vrijdagochtend op VROUW.nl!

Van de partners van VROUW