Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 26: 'Het wordt zo echt ineens,
met therapie'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met tv-redacteur Paul. Alles in haar leven lijkt perfect, maar Helen is vreemdgegaan met gezamenlijke vriend Boris. Ze hoopt dat relatietherapie een oplossing brengt. Maar hun eerste afspraak met de therapeut wordt een tranendal.

Donderdag

"Wat wil je Helen, je huwelijk redden? Of heb je je besluit al genomen en wil je er een punt achter zetten?" Ik voel Pauls ogen op mij gericht na deze confronterende vraag van Pepijn. Dit had ik nog niet verwacht, in onze eerste sessie relatietherapie. Ik had me voorbereid op een inleidend praatje en wat algemene informatie. En dat was er ook wel, maar nu - na amper een half uur - moet ik al met de billen bloot. 

Trouwring

"Ik weet het niet, ik weet het écht niet. Soms denk ik dat het einde oefening is voor mij en Paul. Dat we onze beste tijd gehad hebben. Maar onze vriendschap, ons leven samen en ons gezin is me zo verschrikkelijk veel waard. Het idee dat ik dat dan kwijtraak, dat ik Paul dan kwijtraak, maakt me gek."

Ik moet huilen en in een reflex pak ik Pauls hand. Ik kijk ernaar en zie zijn trouwring. Het 'symbool' van onze liefde voor elkaar, zoals dat dan heet. Wist ik het maar. Wist ik maar wat ik wilde, dan kon ik daar naar handelen. De spanning die mij in de eerste maanden nog door de dagen heen loodste heeft plaatsgemaakt voor verdriet. Een affaire hip? Houd op. Het sloopt je. Ik kijk Pepijn en Paul aan, het moet er belachelijk uitzien met mijn mascara op mijn wangen.

"Ik zit hier niet voor niks. Ik zit hier in de hoop dat er duidelijkheid komt - linksom of rechtsom. En ik hoop oprecht, Paul, dat die duidelijkheid in jouw voordeel gaat uitvallen. Ik houd namelijk zo ontzettend veel van je." Hij slaat een arm om me heen en trekt me tegen zich aan. "Dat hoop ik ook, meisje, want ik houd ook zo zielsveel van jou."

Vrijdag

"Was-ie leuk?" Eva leeft mee op geheel eigen wijze. "Ja, verschrikkelijk. Echt een heel mooie man. Maar goed, daar heb je weinig aan als je zelf alleen maar zit te snotteren en je huwelijk probeert te redden." "Was het zo erg?" "Eef, ik heb het laatste half uur alleen maar zitten huilen. Kansloos! Het wordt zo echt ineens, met therapie. Ik kon het niet even wegdrukken zoals ik normaal doe."

"Heb je Boris onlangs nog gezien?" "Nee. Al een paar dagen niet. We bellen wel, maar dat voelt ook zo dubbel nu ik het traject heb ingezet om mijn huwelijk te redden." Het blijft even stil. "Is dat écht je insteek?" "Begin jij nu ook al! Ja, natuurlijk!" Als ik heb opgehangen besluit ik ons huis van onder tot boven op te ruimen en schoon te maken. Ik moet orde in mijn chaos scheppen, dan maar zo.

Helen VROUW.nl

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Dan kan dat elke vrijdagochtend op VROUW.nl!

Gerelateerde onderwerpen