Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Paul is niet langer Helen's nummer één.
Foto: Hollandse Hoogte / Trevor Adeline
Helen's dagboek

Aflevering 27: 'Paul is al jaren niet meer
mijn nummer één'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met tv-redacteur Paul. Alles in haar leven lijkt perfect, maar Helen is vreemdgegaan met Boris. Paul en Helen volgen sinds twee weken relatietherapie. Maar daarmee verdwijnt Boris niet uit haar leven.

Donderdag

“Ik vind het wel een geschikte vent.” Paul doelt op Pepijn, bij wie we zojuist onze tweede sessie van de relatietherapie hebben gehad. Dit keer heb ik mijn tranen weten te bedwingen, maar ik heb er wel een knallende koppijn aan overgehouden.

Paul en ik hebben allebei moeten benoemen wat er volgens ons niet goed zit in ons huwelijk. Voor mij was het duidelijk. Ik heb al jaren het gevoel dat alles louter op vriendschap is gebaseerd. Bovendien mis ik bij hem iedere vorm van power of beter gezegd: ‘mannelijkheid’. Ik mis het stukje bescherming dat een man je hoort te geven – in mijn ogen dan. Ik ben de baas, tegen wil en dank, waardoor mijn respect voor hem langzaam is verdwenen.

Het punt waar Paul mee kwam aanzetten was redelijk nieuw, en ergens ook wel confronterend voor mij. “Je leeft voor je werk, je vrienden en de kinderen. Ik hang er maar wat bij. Je ziet mij niet meer,” vertelde hij. Nu ik zijn woorden laat bezinken, besef ik dat dit het logische gevolg is van mijn vriendschapsgevoel. Hij is niet mijn nummer één. Zelfs niet mijn nummer twee of drie. Hij is een van de velen in mijn leven. Ik schaam me. Helemaal omdat hij ondanks deze wetenschap nog steeds vol voor mij wil gaan.

Vrijdag

Boris heeft zijn arm stevig om me heen geslagen en ik lig met mijn hoofd op zijn blote borst. Stijlloos, ik weet het. Ik bedenk me dat ik het keihard zou veroordelen als ik aan de zijlijn van dit relatiedrama zou staan. Ik zou mezelf de hoogste straf geven en er geen goed woord voor over hebben. Oordelen, oordelen: het is zo eenvoudig. Maar ik weet nu dat liefde zich vrijwel niet laat sturen. Het stuurt jou.

“Vind je mij een slecht mens?” vraag ik. “Hoe kom je daarbij? Hierom?” Boris draait zijn hoofd naar mij toe en kijkt me aan. “Het zou slecht zijn als je het zonder gewetenswroeging zou doen, alleen maar voor de spanning of de seks. Je hebt er zoveel verdriet om!” Verdriet... Dat dekt de lading van mijn gevoel nauwelijks. Het sloopt me bij vlagen.

“Lieve Helen, jij hebt hier niet om gevraagd. Iedereen die jou hierom veroordeelt, heeft dit gewoon zelf nog nooit meegemaakt of alleen meegemaakt vanuit de slachtofferrol. Leg naast je neer wat anderen van je denken.” Kon ik dat maar. Van goede moeder/echtgenote naar egoïstische minnares. Het zal je persoonlijke ontwikkeling maar zijn...

Helen VROUW.nl

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Dan kan dat elke vrijdagochtend op VROUW.nl!