Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Boze vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 34: 'Dit is vluchten
wat je nu doet'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina, en tien jaar getrouwd met tv-redacteur Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op een gezamenlijke vriend, Boris. Vorige week heeft Paul bij de relatietherapeut fel duidelijk gemaakt dat hij baalt van hun ingedutte seksleven.

Woensdag

"Als ik nou een enorme hoofdpijn fake? Die smoes is toch universeel te gebruiken?" David prikt in zijn salade en kijkt me aan. "En dan? Dan lig je een week later weer op zijn bank. Dit is vluchten wat je nu doet, je schiet er niets mee op. Hiervoor ben je in therapie: ik ben juist blij dat Paul er nu uitgooit wat hem dwarszit. Het is niet realistisch te denken dat je ervan af komt zonder pijnlijke momenten en heftige confrontaties." 

Ik kijk hem kwaad aan. "We liggen helemaal niet op een bank." Als ik het mezelf hoor zeggen, hoor ik hoe stom het klinkt. "Het heeft gewoon geen nut meer, die hele therapie niet. Het komt toch nooit meer goed tussen ons. Het komt niet meer goed met mij! Ik word nooit meer gelukkig."

Ik ben al de hele dag niet te genieten. Ik zie alles somber in en speel met de gedachte alle mannen voor de rest van mijn leven af te zweren en naar een onbewoond eiland in de Stille Oceaan te vertrekken. "Waar ben je nou zo kwaad over, Helen? En op wie precies ben je kwaad?"

Ik sta op van tafel en zet mijn nog halfvolle bord net iets te hard op het aanrecht. "Op iedereen en alles, David! Ik vind mezelf zielig. Wat heb ik aan alle adviezen en therapeutische praatjes? Wat helpt mij dat? Ik, en niemand anders, moet de beslissing nemen. Een beslissing die hoe dan ook de nodige levens overhoop gaat halen. IK WIL DAT NIET!!!"

De laatste woorden schreeuw ik uit en ik kan nog net de neiging bedwingen een glas in de gootsteen kapot te gooien. David slaat zijn armen om me heen en drukt me stevig tegen zich aan. En dan begin ik te huilen. Hoeveel tranen heb ik inmiddels gelaten en hoeveel zullen er nog volgen? 

Donderdag

Ik heb mijn geheim vorige week mee de praktijk in getrokken. Ik lieg nu niet alleen tegen Paul, maar ook tegen Pepijn. Ik heb het idee dat ze dat allebei weten. Wat had ik dan moeten doen? Opbiechten wat ik allemaal met Boris heb uitgespookt? "Paul, wat is er in jouw ogen voor nodig om jullie relatie weer een boost te geven?" "Nou, iets meer intimiteit - als dat niet te veel is gevraagd." 

De toon waarop hij het zegt schiet me in het verkeerde keelgat. "Hé Paul, seks is niet iets wat je op kunt eisen in een relatie!" Pepijn bedaart de gemoederen en komt met een voorstel waarbij we een avond in de week écht met elkaar doorbrengen. "Huur een mooie film, schenk een wijntje in en kruip lekker op de bank tegen elkaar aan." Paul lijkt enthousiast en ik ben sceptisch. Maar ik beloof het te proberen... 

Helen op VROUW.nl

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!