Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

berg cadeautjes
Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 45: 'Wanneer gaan we het
de kinderen vertellen?'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op een gezamenlijke vriend, Boris. Paul is erachter gekomen dat de twee een affaire hebben en de scheiding is ingezet.

Maandag

"Nog bedankt voor de leuke verjaardag, mama. En voor de mooie cadeaus!" Max geeft mij een knuffel in de badkamer en ik geef een kus op zijn natte haren. "Graag gedaan, lieve schat." Hij pakt zijn tandenborstel en ik zie hem denken. "Maar eh... waarom moest jij ’s morgens huilen?" Shit, hij heeft mijn emotie dus toch gezien.

Bij het Lang zal hij leven, dat we traditiegetrouw aanheffen zodra het jarige kind de woonkamer binnen mag komen, schoot ik vol. Het idee dat dit eenvoudige stukje familiegeluk na deze keer in deze vorm verleden tijd zou zijn... Ik zag dat ook Paul het moeilijk had. Hij stortte zich in een gek dansje met Nina waardoor het de kinderen niet opviel.

Ik verschool me achter mijn camera, maar niet goed genoeg blijkbaar. "Omdat het voor mama’s altijd zo bijzonder is als hun kinderen jarig zijn. Dan denk ik terug aan toen je net geboren was en dan raak ik ontroerd." Max kijkt bedenkelijk. "Nou, dat heb je vorige keer niet gedaan, hoor."

"Nee? Nou, dan is het nu misschien omdat je al zo'n grote vent wordt!" En daar kom ik mee weg.

Ik had vreselijk tegen de visite opgezien, maar dat viel achteraf mee. Doordat ik zo druk was met de hapjes en drankjes en de gesprekken niet of nauwelijks diepgang hadden, stond ik er weinig bij stil. Mijn moeder bleef nog een uurtje langer om op te ruimen. "Je ziet er moe uit, Helen", begon ze in de keuken. "Mam, ik ben op. Het is hier op."

Ze sloeg haar armen om mij heen. "Dat dacht ik al. Kom, we gaan opruimen, je gaat vanavond vroeg naar bed en als de kinderen morgen naar school zijn, kom je langs om te praten. Dit hebben jullie goed gedaan zo. Max heeft zijn feestje gehad." Het liefst zou ik in snikken uitbarsten, maar ik houd me in.

Paul legt boven de kinderen op bed en ik wil niet dat er een gesprek komt tussen ons én mijn moeder. Ik haal diep adem en trek de slingers van het plafond.

Donderdag

"Wanneer gaan we het de kinderen vertellen, Paul?" Sinds de verjaardag van Max, waar hij een aardig toneelstukje heeft kunnen opvoeren als de gelukkige vader, is hij weer in zijn stille rol gekropen. Er is de afgelopen dagen niets ondernomen in het scheidingstraject en dat maakt mij onrustig. Ik heb online woningen bekeken, maar meer ook niet.

Paul haalt zijn schouders op. "Ergens volgende week? Kunnen we het daarvoor onze ouders vertellen, dat lijkt me een logische volgorde." "Oké. Vrijdag doen? Dan zijn we daarna twee dagen allebei bij ze." "Prima", antwoordt hij onverschillig.

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!