Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw peinzend aan tafel
Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 46: 'Wat een dooddoener,
wat moet ik nou met zo’n opmerking?'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op een gezamenlijke vriend, Boris. Paul is erachter gekomen dat de twee een affaire hebben en de scheiding is ingezet.

Dinsdag

Paul is bij zijn ouders, om te vertellen dat wij uit elkaar gaan.  Mijn moeder was al op de hoogte, ik heb mijn favoriete tante gisteren gebeld. Ze reageerde rustig. "Als het op is, is het op, meisje. Niets aan te doen. Ik vind het rot voor de kinderen, maar jullie vinden je geluk wel weer. Kan ik iets doen? Heb je geld nodig?"

Kledingkast

Typisch tante Jet; nuchter, realistisch en praktisch. "Natuurlijk heb ik geld nodig", grap ik. "Mijn kledingkast kan wel weer een fikse aanvulling gebruiken nu ik weer op de relatiemarkt kom. Wanneer gaan we winkelen?"

Ik heb haar nog niet veel over Boris verteld. Zo 'op de relatiemarkt' kom ik natuurlijk ook weer niet, maar dat vond ik voor nu even te veel informatie. Ik heb gesproken in termen als: 'Ik heb wel gevoel voor een ander, maar dat is nog pril...'

Veroorzaker

Paul wilde niet dat ik meeging om het aan zijn ouders te vertellen. Ik had het eerlijk gezegd ook alleen voor de vorm aangeboden, ik moet er niet aan denken er echt bij te zijn. Hoe je het ook wendt of keert: ik ben de veroorzaker.

Je kunt duizend keer hardop stellen dat een nieuwe liefde geen kans maakt als een relatie helemaal goed zit, maar er in je huwelijk een affaire op nahouden, maakt jou hoe dan ook de slechterik. Ik zag al helemaal voor me hoe drie man sterk zich tegen mij zou keren en ik me moest verdedigen. Nee, dan liever thuis in afwachting...

Woensdag

Wat er precies bij Pauls ouders is besproken, wordt mij niet duidelijk. Paul heeft het in grote lijnen verteld en daar waar wij vrouwen uitblinken in details en exacte reproductie van conversaties, moet ik het doen met een samenvatting van anderhalve minuut.

"Zijn ze kwaad?" Daar is hij helder over. "Ja, best wel, ja. Ze begrijpen niet hoe je mij zo hebt kunnen belazeren en alles wat we hebben opgebouwd zonder vechten kapot laat vallen." Ik word kwaad. "Zonder vechten? Wat weten zij daarvan! Hebben ze enig idee welke innerlijke strijd ik heb geleverd?"

Paul staart voor zich uit en haalt zijn schouders op. "Ach, wat maakt het nog uit: het heeft weinig aan de zaak veranderd, niet?" Wat een dooddoener, wat moet ik nou met zo’n opmerking?

Vrijdag

Mijn handen zijn ijskoud en mijn maag voelt alsof ik al een uur in een achtbaan zit. Als de kinderen zo uit school komen, gaan we het vertellen. En daarmee wordt in mijn ogen alles echt onomkeerbaar en definitief. Wil ik dat echt?

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!

Gerelateerde onderwerpen