Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Huilend meisje
Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 47: We waren
alle drie geradbraakt

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op gezamenlijke vriend Boris. Paul is erachter gekomen dat de twee een affaire hebben en de scheiding is ingezet.

Dinsdag

Nina komt binnenhuppelen en trekt de la met tekenspullen open. "Ik ga een tekening maken voor oma, die is volgende week jarig, toch?" Alsof er niets aan de hand is. Alsof vorige week een week als alle andere is geweest. Het was de moeilijkste week uit mijn leven.

Uit zijn tenen

Tranen met tuiten huilde ze, toen Paul en ik vertelden dat we uit elkaar gingen. Heel theatraal stortte ze zich in mijn armen, wel tien minuten lang, want daarna wilde ze zich verkleden. Max reageerde totaal anders. Zijn verdriet kwam uit zijn tenen. Hij overzag de gevolgen veel beter dan zijn kleine zusje.

Hoewel Paul en ik het gevoel hadden dat we onze huwelijksproblemen echt goed hadden verborgen, wist hij meteen waar we op doelden toen we vertelden dat we iets verdrietigs wilden vertellen. "Jullie gaan scheiden, hè?" En we knikten.

Slecht voorbeeld

"Ik wist het wel. Jullie maken nu al weken ruzie en we doen nooit meer iets leuks met z’n allen. En nu gaan jullie elkaar natuurlijk haten, net als de papa en mama van Mick."

Ik had daar nog niet aan gedacht, maar inderdaad... de ouders van zijn beste vriendje zijn nou niet bepaald op de meest ideale manier uit elkaar gegaan. Een slecht voorbeeld. Micks ouders vechten, jaren na dato, nog steeds om alles waarover maar te vechten valt. En die scheiding is compleet met stiefouders en halfzusjes.

Venijnig

Paul en ik probeerden Max ervan te overtuigen dat wij het niet zo zouden doen en altijd samen voor ze zouden blijven zorgen, maar het landde niet. Niets landde. Hij huilde alleen maar, urenlang. "Is dit het je waard?" vroeg Paul venijnig, toen ik verslagen door het verdriet van mijn zoon ook in huilen uitbarstte.

"Jezus Paul, houd je kop! Insinueer alsjeblieft niet dat ik harteloos of egoïstisch doe. Je weet dat ik altijd het beste voor mijn kinderen wil, ik had het zoveel liever anders gezien!"

Geradbraakt

Max hoorde mijn stemverheffing direct en gilde vanaf de gang waar hij zich had teruggetrokken dat het ruziemaken dus nu al begon. Pas rond een uur of negen 's avonds kalmeerde hij. We waren alle drie geradbraakt, Nina sliep al. De dagen erna trok Max razendsnel bij. Hij liet het onderwerp rusten en wij ook.

Blijkbaar hadden we de pauze nodig. Vanmorgen kwam hij er even kort op terug. "Mam? Jullie gaan niet proberen de leukste te zijn door ons om te kopen met cadeautjes, hè?" Ik keek naar mijn zoon die ongemakkelijk naar zijn schoenen staarde.

Zakgeld

Ik omhelsde hem. "Nee. Dat gaan we niet doen. Hoewel... als jij mij nou belooft dat ik voor altijd de leukste moeder ben, krijg je misschien wel van ons beiden zakgeld." Hij lachte. "Oké, maar dan is papa de leukste vader!" Ik geef hem een high five. "Deal. Ik ga het met papa bespreken."

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!