Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw op bed met computer en koffie
Foto: Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 48: Ik voel me nog het prettigst
als Paul weg is

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op gezamenlijke vriend Boris. Paul is erachter gekomen dat de twee een affaire hebben en de scheiding is ingezet.

Dinsdag

De kinderen hebben het amper over de scheiding. Max heeft het nieuws vanmiddag met een verdrietig kijkende smiley online gedeeld en Nina heeft twee keer gezegd dat ze het niet leuk vindt, 'dat van dat scheiden'. Maar dat zei ze wel vlak voor het naar bed gaan, waar ze op dat moment overduidelijk geen zin in had, dus helemaal uit het hart lijkt die emotie ook weer niet te komen.

Nieuw huis

Ze beseft het nog niet. Gevolgen zijn er ook amper. We leven nog als gezin onder één dak. Paul wil in ons huis blijven wonen, wat ik wel best vind, maar een nieuw huis voor mij lijkt zo snel nog niet gevonden. De huizen zijn te duur, slechts voor een paar maanden te huur, in slechte staat of volstrekt sfeerloos.

Ik heb geen slecht inkomen, maar om comfortabel te scheiden, kom ik echt te kort. De situatie begint met de dag ongemakkelijker te worden. Paul en ik slapen apart en leven ons eigen leven, waarbij we de kinderen een zo normaal mogelijk bestaan proberen voor te schotelen. Het is een toneelstuk dat we opvoeren en het vreet energie.

We eten samen, maar praten dan amper. Wat vroeger het gezelligste moment van de dag was, is nu het meest pijnlijke. Ik voel me nog het prettigst als Paul weg is, of als ik bij Boris ben. Bij hem intrekken is geen optie voor me. Ik wil eerst op een rijtje zetten wat ik precies wil. Ik wil voorlopig alleen zijn, met de kinderen dan. Het afgelopen jaar is zo’n achtbaan aan emoties geweest, dat een flinke rustperiode wel op z’n plaats is.

Vrijdag

Ik word wakker met een onrustig gevoel. Het duurt misschien vijf seconden voor ik weet waar het vandaan komt. Gisteravond hebben we de financiën op een rijtje gezet en uitgezocht wat er precies bij een scheiding komt kijken. Het is verschrikkelijk. Ook al werk je elkaar op geen enkel punt tegen, toch ben je duizenden euro’s kwijt.

Ik heb nooit goed met financiële zorgen kunnen omgaan - een beperkte roodstand geeft mij al slapeloze nachten - maar deze vooruitzichten baren mij echt zorgen. Dubbele woonlasten, een eindeloze berg administratieve rompslomp en veel kleine extra kostenposten, die bij elkaar opgeteld toch wel behoorlijk zijn.

De sfeer tussen Paul en mij werd er, naarmate de avond vorderde, niet beter op en we eindigden met ruzie. Ik kan me goed voorstellen dat stellen met scheidingsplannen daarvan afzien op dit punt.

Ik blijf nog even in bed liggen malen en besluit dan actie te ondernemen. Als ik de kinderen naar school heb gebracht, ga ik achter mijn computer zitten en werk mijn CV bij. Tijd voor nieuwe opdrachtgevers.

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!