Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrienden proosten met kerst
Foto: Robert Daly | Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 52: ‘Ik ben vreemdgegaan,
wat moet hij nou nog bij ons?’

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina, en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op een gezamenlijke vriend, Boris. Paul is achter hun affaire gekomen en heeft de scheiding in gang gezet. 

Vrijdag

Het is 7.00 uur en ik ben klaarwakker. Ik heb een opgewonden onrustig gevoel, wat in tegenstelling tot voorgaande tijd nou eens niet heel depressief van karakter is. Nog twee dagen en dan vier ik kerst met Boris.

Paul is vannacht rond een uur of vier vertrokken. Ik hoorde hem douchen, koffie zetten en even later de straat uitrijden. Hij gaat tien dagen skiën met vrienden, weg van zijn ellende thuis. Ik begrijp hem ergens wel. Wat moet hij nou nog bij ons? De sfeer is om te snijden en het vooruitzicht is ronduit triest.

Ik vertrek half januari naar mijn nieuwe huisje: hij heeft niets meer om voor te strijden. Natuurlijk zoek je je vertier dan elders. Aan de andere kant verafschuw ik het gemak waarmee hij zijn kinderen tijdens de feestdagen in deze periode alleen laat.

Ik durf er niets van te zeggen. Tegen niemand. Ik ben vreemdgegaan. Hij heeft alle recht. Ik sta op om het ontbijt klaar te maken. De laatste schooldag voor de kerstvakantie. Ik heb die voor de kinderen behoorlijk volgepland. Zíj gaan het leuk hebben deze tijd!

Zaterdag

Mijn hele huis stinkt naar gourmet. De vetspetters zitten voor mijn gevoel hoog tegen het plafond aan, maar het interesseert me niets. Ik zit aan tafel met mijn beste vrienden, we hebben veel te veel gegeten en de wijn smaakt fantastisch. Voor de kinderen hadden we een aparte ‘kindertafel’ gemaakt waar, aan de geluiden te horen, ook aardig wat plezier is geweest. Ze liggen nu boven op bed met z’n vijven een kerstfilm te kijken.

De donkere wolk die zo nu en dan mijn hoofd probeert binnen te dringen, druk ik weg met de gedachte aan kerst met Boris. Ik wil niet denken aan Paul-in-Oostenrijk, aan mijn mislukte huwelijk en aan het verdriet.

Mijn beste vriend David heft het glas en maant iedereen tot stilte. “Lieve vrienden, even een kleine toost. Op onze Helen, die ondanks al het verdriet toch weer een feestje van het leven maakt.” Ik voel de tranen branden en slik ze weg. “Op mij!” roep ik geforceerd lachend. “Op jou!” roept het gezelschap in koor terug.

Zondag

De telefoon gaat veel te vroeg voor mijn kater. Zelfs de kinderen slapen nog. Het is mijn moeder, die direct van wal steekt. “Als je de tassen van de kinderen inpakt, zorg dan dat ze drie nachten bij ons kunnen slapen. Ik zie jou vanmiddag om drie uur verschijnen, dan kom je hier gezellig eten zoals we hebben afgesproken. En als de kinderen op bed liggen, ga je je gang maar. Paul even een moment voor zichzelf? Nou, jij ook!”

Ze zegt het met een felheid waar ik niet tegen in durf te gaan. En niet tegenin wíl gaan... 

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!