Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder en zoon op bank
Foto: Kathleen Finlay | Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 53: 'Ik wil hem vertellen
dat het echt niet zo zwart-wit is'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op gezamenlijke vriend Boris. Paul is achter hun affaire gekomen en heeft de scheiding in gang gezet.

Woensdag

"Mag ik papa nou bellen?" Max lijkt Paul goed te missen. Het is de derde keer in een uur dat hij het vraagt. "Wacht nog even, schat. Papa staat nu nog op de piste, als je nog een paar uurtjes wacht, kun je samen met Nina voor hem zingen."

Hij kijkt bedroefd voor zich uit en tikt met de afstandsbediening op de leuning van de bank. Ik ga naast hem zitten en sla mijn armen om hem heen. "Wat is er, mannetje?" Dan begint hij hartverscheurend te huilen. "Ik vind het stom dat hij er niet is! Hij is jarig, we kunnen hem geen cadeautje geven en vanaf nu is dat voor altijd zo omdat jullie gaan scheiden. Het wordt nooit meer leuk, mam, nooit meer!" Het komt er met horten en stoten uit.

Ik wil hem een zinnig antwoord geven, maar kom niet verder dan: "Ventje toch..." Alsof hij daar iets aan heeft. De tranen rollen over mijn wangen en druppelen op zijn dikke bos haar. Ik wil hem vertellen dat het echt niet zo zwart-wit is als hij schetst, maar het lukt mij niet. Ik ben er te verdrietig voor. God, wat voel ik mij alleen. Ik ben blij dat Nina bij de buren speelt, want die had zonder enige vorm van twijfel nog een schepje drama bovenop deze huilbui geschept.

We zitten vijf, misschien tien minuten huilend tegen elkaar aan. En dan kalmeren we allebei. Ik pak een glas water en haal een natte washand door het verhitte gezicht van mijn zoon. Hij kijkt mij aan. "Als jij er ook zo om moet huilen kun je toch voor altijd bij papa blijven?" Ik schud mijn hoofd. "Nee, lieverd, dat kan niet. Het is moeilijk uit te leggen, maar het werkt niet meer tussen papa en mij. Daar kan niemand iets aan doen, ook jij niet. De liefde is op, de verliefdheid is weg.

En papa is dit jaar met zijn verjaardag weg, maar ik ga ervoor zorgen dat hij er volgend jaar gewoon is, zodat jij voor hem kunt zingen. Maar dan moet je wel beloven dat je het komende jaar gaat oefenen, want je zingt soms best vals!" Hij schiet in de lach. "Ooo, je zingt zelf vals! En Nina helemaal!" "Ja, da’s waar. Nou, dan moeten we maar samen op een koortje." 

We knuffelen nog wat na en dan pakken we de draad van de dag weer op. Dit hoort erbij, spreek ik mezelf toe. Maar dat neemt niet weg dat ik mij de rest van de dag slecht voel.

Donderdag

Ik sta voor mijn kledingkast met het zweet in mijn handen. Mijn voornemen om alvast mijn zomerkleding in te pakken, was makkelijker genomen dan uitgevoerd. Het liefst draai ik alles terug, bel ik het huis af en blijf ik hier. Maar dat kan niet. Ik vouw een verhuisdoos in elkaar en begin. Huilend. 

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!