Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw dient eten op aan kinderen
Foto: Stephen Lux | Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 55: 'Over 2 dagen zit dit gezin
hier nooit meer...'

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina, en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op gezamenlijke vriend Boris. Paul heeft de scheiding ingezet en Helen staat op het punt om te verhuizen.

Maandag

De laatste maandag hier. In alles tel ik af. Afschuwelijk. 's Middags lap ik de ramen binnen en buiten nog eens goed, dat zal ik hierna nooit meer doen. Ik vraag me af wie het wel gaat doen. Ik zie Paul zo snel nog niet met een wisser en zeem aan de slag gaan. Hij zal wel een schoonmaakster regelen.

Twijfels

We hebben dit huis kort na ons trouwen gekocht en het in de afgelopen tien jaar helemaal verbouwd. Het klopt, van onder tot boven. Toch heb ik mij er de laatste jaren niet meer echt gelukkig gevoeld. 

Ook voordat Boris in beeld kwam, had ik al mijn twijfels. Ik weet nog dat die in alle hevigheid toesloegen vlak voor onze laatste grote verbouwing, ruim vijf jaar geleden. Een serre, twee dakkapellen en een nieuwe keuken: we pakten flink uit.

Verbouwingsstress

De hypotheek werd verhoogd en blijkbaar gaf die financiële druk mij een benauwd gevoel. Een stemmetje in mijn hoofd zei: "Van elkaar af gaan wordt nu nog lastiger." Maar ik heb het nooit hardop durven uitspreken.

Mijn liefde was aan het doven. Niemand wist ervan. Mijn moeder begon een paar weken geleden over die periode. "Ik hoopte dat het door de verbouwingsstress kwam", zei ze, "maar ik had eerder het idee dat jullie relatie begon te wankelen."

Ik wilde weten waarom ze mij het destijds nooit had gevraagd. "Je weet dat je altijd met alles bij mij terecht kunt. Uit het feit dat je er niet mee kwam, maakte ik op dat het óf niet zo was óf dat je er nog niet aan toe was erover te beginnen."

Woensdag

Voor het eerst in dagen eet Paul met ons mee. Ik krijg geen hap door mijn strot en probeer mijn steeds opwellende tranen onder controle te houden. De kinderen houden de gesprekken op gang en we doen allebei zo normaal mogelijk.

Maar dit voelt zo surrealistisch. Een man die zijn hond uitlaat kijkt ongegeneerd bij ons naar binnen. Een gezin aan tafel is wat hij ziet. En over twee dagen zit dit gezin hier nooit meer...

Vrijdag

"Houd vol, Helen. De afgelopen en de komende weken zullen het dieptepunt in deze periode zijn. Over niet al te lange tijd klim je met de dag een heel klein beetje meer uit het dal. Geloof mij. Je doet het goed. Ik vind je sterk."

Boris probeert me telefonisch te steunen. Hij kan nu nog niet op de voorgrond treden, maar wat had ik hem nu graag naast mij gehad; zijn armen om me heen. Wat had ik graag gehad dat hij de regie in handen nam en deze verhuizing leidde. Maar dit moet ik echt zelf doen. 

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen's avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!