Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw knuffelt teddybeer
Foto: Emely | Hollandse Hoogte
Helen's dagboek

Aflevering 57: ‘Jeetje, wat voelt dit
gescheiden zeg!’

H

Helen is tekstschrijver, moeder van Max en Nina, en tien jaar getrouwd met Paul. Haar wereld stort in als ze verliefd wordt op een gezamenlijke vriend, Boris. Zij en Paul hebben een punt achter hun huwelijk gezet en Helen heeft tijdelijk een huisje gehuurd.

Maandag

Vanmiddag komen de kinderen weer thuis. Ze zijn twee dagen bij Paul geweest en vooralsnog ga ik er redelijk goed mee om.

Zo’n weekend waarin je alle vrijheid hebt om te gaan en te staan waar je wilt, heeft z’n voordelen. Ik ben zaterdag uiteten geweest met Boris en we hebben het laat gemaakt.

Het is heerlijk om een opgeruimd huis te hebben en voor iedere moeder zal opstaan zonder naar-school-breng-stress een regelrechte zegen zijn. Gisterochtend legde ik de was opgevouwen terug in de kasten en zag ik hun onbeslapen bedjes. Ineens leek het huis ook wel stiller dan stil. Even had ik de neiging om me in dat beeld te verliezen, Nina’s achtergebleven knuffel tegen me aan te drukken en in snikken uit te barsten.

Boris zag me staan. “Mis je ze?” Ik wilde ‘JA!’ zeggen, maar bedacht me. Want ze waren wel vaker dagen uit logeren en dan miste ik ze ook niet op zo’n manier dat daar drama aan te pas moest komen.

“Echt missen niet. Ik weet dat ze morgen weer hier zijn en ik kan ze bellen wanneer ik wil, maar het voelt gewoon raar. Ze horen bij mij. En dan echt niet dag en nacht, maar gewoon wel ‘bij mij als basis’. En nu is hun basis verdeeld over twee huizen. Ik ben nog maar de helft van die basis en ik wil het helemaal zijn.”

Boris knikt. “Het zal wennen zijn, voor jou en voor de kinderen.” Even stoort het me dat hij het als zoiets eenvoudigs afdoet. Wennen. Alsof het alleen maar een kwestie van ‘wennen’ is. Ik blijf stil.

“Je doet het goed, Helen. En Paul ook. Hij blijft ontzettend rustig onder de situatie en neemt de zorg voor de kinderen goed op zich. Jullie komen er wel.” Hij loopt naar de badkamer en poetst zijn tanden alsof hij dat al jaren doet op die plek. Gaat dit niet veel te snel?

Dinsdag

Max hangt verveeld op de bank en vraagt of hij een spelletje mag downloaden op de iPad. “Het kost maar € 3,99.” “Maar € 3,99? Daar moet jij ruim twee weken zakgeld voor sparen, meneer! Ik weet het niet...” Hij zucht theatraal. “Van jou mag niks! Bij papa heb ik wel drie spelletjes gedownload!” Jeetje, wat voelt dit gescheiden zeg! Nog thuis had ik Paul waarschijnlijk direct een uitbrander gegeven.

Maar om er nu over te bellen? Bovendien wil ik ook niet dat Max mij gaat zien als de slechtste van de twee. “Ik weet het goed gemaakt: jij levert deze en volgende week je zakgeld in en dan mag het. Voor niets gaat de zon op.” En dan pak ik mijn telefoon en sms Paul. “Zullen we volgende week afspreken om een en ander kindtechnisch door te spreken?” 

De populaire VROUW magazine-rubriek Helen’s dagboek is nu vanaf de eerste aflevering wekelijks op VROUW.nl te lezen. Heb je Helen’s avonturen altijd al willen (terug)lezen? Elke vrijdagochtend staat er op VROUW.nl een nieuwe aflevering!