Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: hollandse hoogte - Caiaimage
Helen's dagboek

Aflevering 98: 'Ik haal diep adem,
nu moet ik eerlijk en sterk zijn'

H

Helen is tekstschrijver en moeder van Max en Nina. Ze is gescheiden van Paul en heeft een relatie met Boris met wie ze pas een huis heeft gekocht. Pauls relatie lijkt te wankelen.

Zaterdag

Nog anderhalve maand en dan krijgen Boris en ik de sleutel van onze nieuwe woning. De planning is om een kleine maand later te verhuizen. Ik ben al voorzichtig bezig met inpakken en opruimen. Ik heb nog alle tijd, maar het geeft me het gevoel dat er tenminste iets gebeurt. Ik heb er zin in. Ineens staat Nina naast me.

"Wat doe je?"
"Ik pak alle zomerkleren in. Die hebben we pas weer nodig als we allang in het nieuwe huis wonen." Ze gaat naast me op de grond zitten en plukt aan een jurkje.
"Als we met Boris in het nieuwe huis wonen, is het echt helemaal zeker dat jij en papa niet meer bij elkaar komen, hè?"

Ik haal diep adem, nu moet ik eerlijk en sterk zijn. Niet gaan huilen, maar haar laten zien dat het goed is zo. Het mislukt bij de eerste drie woorden die ik uitspreek.
"Nee, lieve schat… papa en ik komen echt niet meer bij elkaar." Nog steeds kan ik er hartverscheurend om huilen. Nina laat haar tranen ook de vrije loop en valt in mijn armen. Boris komt op ons gesnotter af en hij heeft direct door wat er aan de hand is.

"Huilende vrouwen, daar kan ik niet tegen, hoor. Straks begin ik ook en dat is zo niet stoer. Hoe maak ik jullie blij? Willen jullie winkelen? Vrouwen willen altijd winkelen, toch? Zullen we nieuwe spullen kopen voor het huis? Een nieuw bed, Nina?" Voorzichtig begint ze te lachen. "Mag ik een nieuw bed?"
"Een nieuw bed én een nieuw bureau. Kom, we gaan!" Dankbaar kijk ik hem aan. Ik weet niet zeker of het verantwoord is om verdriet af te kopen, maar voor nu werkt het perfect. 

Zondag

"Marleen en papa hadden vorige week echt onwijze ruzie." Max vertelt het, terwijl hij onderuitgezakt met zijn iPad op de bank hangt. "Volgens mij gaan ze binnenkort scheiden." Ik schiet in de lach. 

"Dan moeten ze wel eerst trouwen, slimmerd! Was het zo erg dan?" "Ja, echt heel erg", haakt Nina in. "Maar Marleen is ook gewoon een stommerd. Iedereen denkt dat ze heel aardig is, maar dat is ze helemaal niet. Ze is alleen maar druk met zichzelf."

Ik schrik van de duidelijke taal die mijn dochter spreekt. Alleen maar druk met zichzelf… "Doet ze wel lief tegen jullie?" Ik moet het weten. Stom eigenlijk dat ik dat nooit eerder heb gevraagd. "Jawel hoor. Niet heel aardig zoals jij, maar ook niet heel lelijk. Ze is gewoon… ja, ik weet het niet. Stom."