Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm GmbH
Helen's dagboek

Aflevering 123: 'Het is mis,
Marleen ligt in het ziekenhuis'

H

Helen is tekstschrijver, gescheiden en moeder van Max en Nina. Ze woont samen met nieuwe liefde Boris. Haar ex Paul en zijn vriendin Marleen verwachten een kind.

Dinsdag

"Ik ga niet. En als je me toch brengt, loop ik weg!" Max is vastberaden. Na Marleens uitbarsting heeft hij gezegd dat hij haar voorlopig niet meer hoeft te zien. Max en Paul hadden een woordenwisseling gekregen: onenigheid over het (niet) afkijken van een voetbalwedstrijd. Nu zijn woordenwisselingen met Max tegenwoordig inderdaad kleine oorlogen, maar ik weet dat het te maken heeft met zijn puberleeftijd.

Marleen mist dat inlevingsvermogen blijkbaar. Ze was ontzettend tegen hem uitgevallen - was zelfs gaan huilen - en had geroepen dat te veel stress haar baby kon schaden. Zoiets kun je niet tegen Max zeggen, want achter zijn grote mond gaat een heel klein hartje schuil.

Nadat ik hem had opgehaald, barstte hij in de auto in snikken uit. "Waarom zei ze dat, mama? Ik was boos op papa, daar heeft hun baby toch niets mee te maken?" Ik troostte hem en moest me inhouden niet iets naars over Marleen te zeggen.

We zijn nu vier dagen verder en ze hebben niets meer van zich laten horen. Egoïsten zijn het. Marleen én Paul. Max geeft me een kus. "Ik ga naar Tim voor dat werkstuk. Vertel jij papa en dat stomme wijf maar dat ik niet kom." Ik geef het op. Ik kan en wil hem niet dwingen. "Ga dan maar naar Tim, als je papa hebt verteld dat je niet naar hem toe gaat vanavond." "Prima. Ik stuur wel een sms."

Woensdag

"Was ik eigenlijk een erge puber?" "Nee, helemaal niet", antwoordt mijn moeder die bij mij de ramen lapt. Ze stond erop, want 'jij hebt het al druk genoeg'. Terwijl ze in de weer is met een spons en een zeem, bespreken we Max' gedrag.

"Hij heeft nogal wat te verduren gehad: zijn ouders gescheiden, zijn vader en moeder een nieuwe partner, twee keer verhuisd, een zusje op komst... Het is een lastige leeftijd om dat allemaal te verwerken." "Maar wat moet ik nou met Paul en Marleen?" Ik heb de woorden nog niet uitgesproken of de telefoon gaat. Paul. Alsof hij het ruikt!

Met een afstandelijk 'Hoi' neem ik op, volledig in de verwachting dat hij belt om naar een oplossing te zoeken. "Ja, hoi, met mij. Nou het is mis, Marleen ligt in het ziekenhuis." Ik schrik van zijn gejaagde stem. "Wat is er dan?" "We weten het niet. Waarschijnlijk is de stress haar teveel geworden, want ze heeft al sinds het weekend kramp, mogelijk al weeën." Hoor ik dit nou goed? Doelt hij met 'stress' op die ene ruzie met Max?

Alle afleveringen van Helen's dagboek teruglezen? Dat kan hier!