Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Borstvoeding geven
Foto: Eigen beeld
Help, ik ben moeder!

Hoera
voor mijn tetten

blogger

Marloes Grimbergen

B

Borsten zijn fantastisch, ik ben fan van de tet! En dan vooral van mijn eigen tetten. Ze doen namelijk waar ze voor gemaakt zijn en dat is zó ontzettend handig. Ze doen nu trouwens ook dingen die niet zo handig zijn, maar het allerbelangrijkste doen ze goed: het voeden en troosten van mijn zoon.

Van tevoren had ik dit nooit kunnen bedenken, maar ik ben hartstikke trots dat het zo goed gaat, daarom een hoera voor mijn tetten! En let op: ik ben niet van de “borstvoedingmaffia”, ik voel net zoveel liefde voor mama’s die kunstvoeding geven, om welke reden dan ook.

Noem het mazzel, noem het de natuur. Het maakt mij niet uit, maar toen Willem na een vlotte bevalling ook nog keurig aanhapte en dronk aan mijn borst, was ik hartstikke opgelucht. Ik had overal zoveel horrorverhalen gehoord dat ik er vanuit was gegaan dat borstvoeding gelijk stond aan moeilijk, maar dat was in ons geval niet zo. Het ging vanzelf, het lukte!

Kloven en ontstekingen

Eerlijk is eerlijk, in het begin heb ik ook best wel wat aangeklooid. Zo had ik de eerste weken behoorlijke tepelkloven en heb ik echt gedacht dat het puntje van mijn linker tepel eraf zou scheuren. Ook had ik na twee weken opeens koorts, rode vlekken en harde plekken: een borstontsteking. Niet fijn. Om nog maar te zwijgen over de stuwing op dag drie. Ik kon met moeite die twee bowlingballen in bedwang houden, maar gelukkig was daar de ‘de kolf der verlichting’. Ieder begin is lastig, maar gelukkig heb ik dat borstvoeden inmiddels goed door.

Losgeslagen douchekop

Natuurlijk is het soms onhandig. Bijvoorbeeld wanneer ik wakker word, badend in melk, omdat ik opeens ben gaan lekken 's nachts. Of als mijn zoon schrikt, omdat mijn borst als een losgeslagen douchekop hem helemaal nat spuit. Daarnaast kan ik niet meer al mijn kleding aan, omdat veel kleding gewoon niet handig is met voeden. En ja, het is soms wat ongemakkelijk om in het openbaar die 'bombonella' tevoorschijn te halen, maar alles went en het gaat steeds makkelijker.

Het grootste nadeel vind ik het kolven. Ik moet altijd genoeg voeding achter de hand moet hebben voor als ik niet bij mijn zoontje ben, of wanneer ik weer eens aan de wijnfles wil lurken. Dan zit ik met die vacuümpompen aan mijn tetten en zie ik in gedachten een geel label met een nummer in mijn oren. Berta 43.

Hier is de tet!

Maar de nadelen wegen voor mij niet op tegen de voordelen van het geven van borstvoeding. Ik heb 'het' altijd bij de hand, hoef mijn bed letterlijk niet uit ’s nachts als mijn zoon wakker wordt (hij slaapt naast me) en mijn melk is volledig afgestemd op zijn behoeften. Het allerfijnste moment van de dag vind ik nog wel dat ik niet na hoef te denken over tijden en schema’s. Honger? Hier is de tet! Verdrietig? Hup, aan de tet! Ja, voor mij als luie moeder is borstvoeding echt ideaal. Hoera!

OVER 'HELP, IK WORD MOEDER!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die dit jaar voor het eerst moeder is geworden. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind 2015 haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder worden en zijn. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!

Gerelateerde onderwerpen