Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marloes Grimbergen
Help, ik ben moeder!

'Ik ben moe,
zó moe'

blogger

Marloes Grimbergen

H

Het is halfvijf in de ochtend als ik voor de derde keer wakker word van het liefste stemmetje dat ik ken. En hoe lief ik dat stemmetje ook vind, ik hoor hem nu liever even niet. Ik ben zo moe. 

Zó moe dat ik tollend op mijn benen sta als ik hem uit zijn bedje pak en zachtjes terug in slaap probeer te wiegen. Het helpt niet. Op hoop van zegen hang ik hem aan mijn borst, maar hij heeft helemaal geen honger. Dan toch maar zijn luier checken, die is redelijk droog.

En dan komen toch de tranen

Ik fluister tegen hem dat het nog nacht is, dat hij nog eventjes moet slapen, maar het werkt niet. Mijn baby voert het volume nog wat op en ik wieg hem en wieg hem. Na tien minuten wiegen, bijt ik steeds harder op mijn kiezen en dan komen toch de tranen. Zachtjes huil ik in het donker met hem mee. Ik ben zo moe. Zó moe.

Ik wil niet klagen, want ik mag niet klagen van mezelf. Ik koos voor een baby, dus ik wist dat het met mijn nachtrust gedaan zou zijn. Maar na ruim vier maanden nooit meer langer dan drie uur achter elkaar te hebben geslapen, begin ik langzaam een beetje op te raken.

Nachtvoedingen

Net nu ik weer ben gaan werken, met vrienden wil afspreken en een leuke partner wil zijn. Het is zó moeilijk om het allemaal te zijn. Een goede moeder, iemand met een carrière, een betrokken vriendin én een leuke partner. Tijdens de kostbare stille uurtjes in de nacht is dat waar ik wakker van lig; hoe kan ik het allemaal zijn? Want ik ben zo moe. Zó moe.

Willem is inmiddels 4 maanden oud en slaapt niet door. Dat is helemaal niet gek voor een baby, onder andere omdat hij een baby is die borstvoeding krijgt. De nachtvoedingen schijnen goed te zijn, voor hem en voor de melkproductie. Maar niet voor mijn nachtrust.

Een nachtje weg

Mijn zoontje wordt ’s nachts meestal om de drie uur wakker, met een beetje geluk om de vier uur en heel soms om de vijf uur. Er zijn ook nachten dat hij zich iedere twee uur meldt en die nachten duren lang. Na zo’n nacht ben ik kapot en vind ik het moeilijk om er 'gewoon' te zijn.

Ik wil het zo graag, ik zou zo graag weer eens acht uur in een droomloze slaap willen liggen. Of desnoods zes uur. Gewoon slapen omdat het kan, zonder wakker te worden van de baby. Laatst gingen we een nachtje weg, ik had me verheugd op veel slaap. Uiteraard werd ik om de drie uur wakker omdat ik dácht dat ik moest voeden. Ik kon wel janken. Want ik ben zo moe. Zó moe.

Borstvoeding

Geloof me, ik heb alles al gelezen over baby’s en (door)slapen, maar ik heb me erbij neergelegd. Mijn kind slaapt gewoon nog niet door en dat geeft niet. Maar soms, heel soms ben ik zo moe en verdrietig dat ik midden in de nacht tegen mezelf zeg 'En nu stop ik met borstvoeding, morgen prop ik hem vol met een papfles waar hij úren op gaat slapen'.

Natuurlijk doe ik dat niet. Net als dat ik mijn baby niet laat huilen in de nacht, dat kan mijn moederhart niet aan. Dus sta ik elke nacht weer op. Na twee uur, vier uur, ieder kwartier, wanneer ik maar geroepen word. En ik houd vol, want ik heb gekozen voor een baby en hij heeft ons nodig. Maar ik ben zo moe. Zó moe.

Snuffel in zijn nekje

Als mijn zoontje om tien voor vijf met een zucht zijn lijfje ontspant, weet ik dat hij slaapt. Ik snuffel nog even in zijn nekje en geniet intens van dit moment. Hij is nog zo klein, hij wordt zo snel groot. Ik leg hem zachtjes terug in bed en ga zelf ook weer liggen.

Voordat ik in slaap val, besluit ik dat ik het morgen anders ga doen. Vanaf morgen geef ik geen antwoord meer op de vraag of onze baby al doorslaapt, ga ik geen slaaptijden meer delen en onthouden, ga ik niet meer luisteren naar andere moeders. Want ik ben zo moe. Te moe.

Over 'Help, ik ben moeder!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die eind vorig jaar voor het eerst moeder werd. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind 2015 haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder worden en zijn. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!