Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marloes Grimbergen
Foto: Eigen foto
Help, ik ben moeder!

'Mama is perfect...
Ik dus, ik ben perfect!'

blogger

Marloes Grimbergen

E

Er zit een kaartje in de tas van Willem, op de envelop staat dat deze pas geopend mag worden op Moederdag. Uiteraard aarzel ik geen seconde en open ik thuis direct de envelop. Mom you’re pearfect staat er onder een getekend peertje met een voetafdruk van mijn zoontje. 

Ik ga er maar vanuit dat ze met pearfect niet doelen op mijn lichaamsvorm, want dan had ik liever een kaartje met Mom, you’re zandloperfect gehad. Pearfect, perfect. Mama is perfect. Ik dus, ik ben perfect.

Mooi hoe dat werkt

Het is mooi hoe dat werkt. Ik voel me een vaatdoek, heb wallen tot mijn tenen, sta te tollen van vermoeidheid, heb 26 nieuwe rimpels, vlekken op mijn shirt, harde haren van de kots en nog kijkt hij me vol bewondering aan.

Als ik de wandelwagen duw, kan hij soms minutenlang naar me staren. Om hem heen gebeurt van alles, vogels vliegen voorbij, auto’s rijden, kindjes gillen, maar Willem kijkt naar mij.

De beste, de liefste, de grappigste

Ik voel zijn blik en als ik oogcontact maak, begint hij te stralen. Elke keer weer. Het lijkt soms alsof hij geen genoeg kan krijgen van mijn aandacht. Hij laat me voelen dat ik de beste, de liefste, de grappigste ben, voor hem ben ik pearfect.

Hij ziet niet dat ik het soms even niet meer zie zitten als ik hem voor de tv zet, zodat ik mijn handen vrij heb. Hij heeft niet in de gaten dat ik weleens een fruithapje oversla omdat we geen tijd hebben. Hij hoort het vloeken in mijn hoofd niet als ik midden in de nacht voor de zesde keer uit bed moet.

Moederdag

Hij heeft geen idee dat ik mijn rol als moeder soms zo moeilijk en lastig vind. Hij weet niet beter, voor hem ben ik pearfect. Voor hem ben ik de mama die hem eten geeft, eindeloos knuffelt, voor hem zingt in de donkere nacht en die er altijd voor hem is.

En nu is het dan Moederdag. De dag die ik al jaren beschouwde als onnodig, commercieel en nep. Waarom je moeder bedanken, het is toch vanzelfsprekend dat je moeder je moeder is en dat je blij met haar bent? Ja. En nee. Nu ik zelf moeder ben, begrijp ik pas hoe het voor haar moet zijn, hoe het voor haar moet zijn geweest.

Niet perfect

Wat ik voel voor mijn kind, voelt zij voor ons. Niet perfect, maar voor mijn broers en mij pearfect, precies zoals een moeder moet zijn. Een moeder (en oma) die ons eindeloos wil knuffelen, liedjes zingt en er altijd voor ons is. Mom, you’re pearfect! (en zandloperfect ook nog steeds).

En dat is het bijzondere aan moeder zijn. Ik doe maar wat, op gevoel probeer ik op de beste manier te zorgen voor mijn kind. Soms snap ik hem niet, soms slaat de paniek en wanhoop toe, soms komen er tranen onophoudelijk.

Het gaafste en engste

Maar altijd is daar weer die blik als ik oogcontact maak, door zijn tranen heen en door mijn tranen heen zie ik dat ik pearfect ben, dat we samen pearfect zijn. Moeder zijn is het gaafste en engste ooit. En zie, het heeft een emotionele doos van me gemaakt.

Fijne Moederdag lieve mama’s, jullie zijn allemaal pearfect op jullie eigen manier!

Over 'Help, ik ben moeder!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die vorig jaar voor het eerst moeder werd. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind 2015 haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder zijn. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!