Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Help, ik ben moeder!

'Mama-politie, ga genieten
en doe ook gewoon maar wat'

blogger

Marloes Grimbergen

K

Kim Kardashian postte een foto op Facebook van haar zoontje in een autostoeltje. Het ventje van anderhalf zat tevreden voor zich uit te kijken. Ik geloof dat ik de foto een hartje heb gegeven, de Kardashians zijn mijn guilty pleasure en Saint West vind ik een dotje. Uit nieuwsgierigheid scrolde ik door de comments...

De mama-politie was weer actief. Want oh oh oh, mevrouw Kardashian vervoerde haar zoontje niet achterwaarts (wat blijkbaar verplicht is in Californië) en daar moest het leger aan mama-moraalridders wat van zeggen. Ik word hier zó moe van. Moeders, waar ook ter wereld, houd gewoon even je mond.

Stempel

In Tilburg liep laatst heel vroeg in de ochtend een 2-jarig jongetje in luier en hemdje over straat. De politie vond hem en herenigde hem snel weer met zijn ouders. De kleine wijsneus was uit zijn bedje gekropen en wilde boodschappen gaan doen.

De ouders hadden - vroeg als het was - nog niets gemerkt en waren zich kapot geschrokken. Maar het internet was meedogenloos. Daar stond de mama-politie klaar met het stempel Ongeschikt als ouder. De mama-politie zou zoiets zelf namelijk nooit overkomen, nee de mama-politie zorgt ervoor dat alle kindjes altijd netjes binnenblijven, die verliest ze nooit uit het oog.

Kinderstoeltje

Vorige week gooide ik een filmpje online van mij met mijn baby voorop de fiets. En wederom liet de mama-politie  van zich horen. 'Hoe oud is je baby? Een baby mag pas op de fiets als hij zelf kan gaan zitten', 'Heb je hem wel ingesmeerd?', 'Hij moet een zonnebril op!', 'Dit is niet het best geteste kinderstoeltje volgens de Consumentenbond', 'Ik zou mijn kind een helm op doen' etc. Ja, ja, ja, bedankt voor de feedback lieve agenten. Ik weet echt wel wat ik doe en bovendien: dit is mijn kind.

Opgetrokken wenkbrauwen

Laatst liep ik met vriend en baby over een markt, op de arm zat onze baby vrolijk om zich heen te kijken. 'Wat een schatje', zei de vrouw achter de kraam, 'weet je dat je hem niet zo moet vasthouden, maar zo met je arm zo tussen zijn benen door, nee zo, niet zo, je moet hem zo vasthouden, zo!'

Ik dacht even dat ik gek werd. Staat deze troel ons nou te vertellen hoe wij ons eigen kind moeten vasthouden? Met opgetrokken wenkbrauwen en snikkend van het lachen zijn we snel doorgelopen.

Borstvoeding

Een tijdje terug stopte ik met het geven van borstvoeding. Ik was er klaar mee, het ging niet meer. Via Facebook kreeg ik berichten van wildvreemden. Wist ik wel dat borstvoeding de beste en enige voeding was het eerste jaar? Had ik wel nagedacht over de gevolgen? Wist ik wel dat ik nu mijn kind niet de beste bescherming gaf?

Deed ik wel genoeg mijn best, want bij anderen ging het wel tot de kleutertijd goed? Ik voelde een enorme drang om mezelf te verantwoorden tegenover deze officieren van de borstvoeding, maar verwijderde 1 voor 1 alle berichten onbeantwoord.

Ergonomisch

Laten we vooropstellen dat alle vrouwen onvoorwaardelijk houden van hun kind(eren) en dat zij allemaal het beste willen voor hun kroost. En laten we vooral ook accepteren dat niet alle moeders hetzelfde willen voor hun kinderen. Ik heb gemerkt dat ik het soms ook lastig vind.

Een moeder die haar kind niet laat inenten zou ik graag een schop onder d’r hol geven, een mama die haar kindje draagt in een draagzak die niet ergonomisch is, zou ik willen waarschuwen, een kindje in een loopstoel trek ik er het liefste meteen uit.

In ons achterhoofd

Maar ik ben er inmiddels achter dat ik beter mijn mond kan houden, want ik wil niet bij de mama-politie horen. Alsjeblieft niet. Ik ben namelijk zelf ook geen perfecte moeder. Ik heb vaak geen idee wat ik doe, sterker nog, ik doe ook maar wat.

Dolgraag wil ik adviezen of tips geven aan andere moeders. Die daar om vragen. Waardevol advies ontvang ik zelf ook graag. Als ik er om vraag. Maar laten we proberen om elkaar wat minder af te fikken, met in ons achterhoofd dat alle moeders het beste willen voor hun kind.

Dus ze zullen wel een reden hebben waarom ze doen wat ze doen en kunnen verklaren wat er is gebeurd omdat het is gebeurd. Mama-politie, ga genieten van je eigen kids en doe ook gewoon maar wat.

Over 'Help, ik ben moeder!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (35), die vorig jaar voor het eerst moeder is geworden. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind 2015 haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder zijn. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!