Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Help, ik ben moeder!

'En dit mag ik nu allemaal
niet meer eten (en drinken)'

blogger

Marloes Grimbergen

I

Ik dacht dat ik het allemaal wel wist. Geen alcohol, geen rood vlees, geen rauwe vis en geen kaas. Als je zwanger bent, moet je die heerlijke dingen maar even laten staan. Het zou me vast met gemak lukken en er was nog genoeg dat ik wel kon eten. Voor de zekerheid googelde ik op 'zwanger en voeding'.

De listeria hysteria, toxoplasmose, salmonella en tig miljoen andere bacteriën en ziektes vlogen me direct om de oren. Ik dacht dat ik er met het wegstrepen van rood vlees, rauwe vis en zachte kazen wel was. Ha! Echt niet!

Eten

Ik klikte door, las verder en zag ellenlange lijsten met kruiden, specerijen, E-nummers en andere toevoegingen die allemaal LEVENSGEVAARLIJK zouden zijn voor mijn ongeboren vrucht. Voor de zekerheid downloadde ik een appje met een checklist, zodat ik altijd gemakkelijk kon zien wat ik wel of niet kon eten.

Drie dagen na de positieve zwangerschapstest gingen mijn vriend en ik uit eten. Ik bekeek de kaart met mijn checklist bij de hand en concludeerde al snel 'Ik mag niks'. Mijn vriend trok mijn conclusie in twijfel. 'Je mag toch een salade met mozzarella en tomaat?' Ik vertelde hem dat dat niet kon, want zachte kaas én basilicum. Hoe ik daar nu weer bijkwam?

Met mate mag alles

Ja, die app met die checklist. Daar staat bijvoorbeeld in dat je geen kamille, basilicum, koriander, anijs, kaneel, dragon en nog wat kruiden mag eten. Na wat grondiger zoeken en logisch nadenken kwam ik erachter dat je vooral geen hele basilicumplant moet eten en beter niet in 1 keer een dikke kaneelstok moet wegknagen. Met mate mag vrijwel alles.

Ook ontdekte ik diezelfde avond dat mozzarella en geitenkaas gewoon gegeten kunnen worden. Net als genoeg andere zachte (Franse) kazen, zo lang er maar op staat dat ze niet van rauwmelks zijn, of zoals ze dat zeggen 'au lait cru is verboden'. Gelukkig, ik hoefde de komende acht maanden toch niet in een culinaire hel van alleen maar aardappels, groenten en droog vlees te leven.

Verslaving

Waar ik wel van af moest, was mijn koffie- en dropverslaving. Het zou echt slecht voor de kleine parasiet zijn om in grote hoeveelheden koffie te blijven nuttigen. Omdat mijn (toch al hoge) bloeddruk dan nog meer zou stijgen. Dus kocht ik voor het eerst cafeïnevrije koffie (het valt echt wel mee) en ging ik over op een nieuwe verslaving: ijs.

Chocolade-ijs, cookie-ijs, Oreo-ijs, bokkenpootjes-ijs (ja, het bestaat!!) en natuurlijk de sundae caramel met nootjes van de Mac. Totdat iemand opeens gilde 'MAAR JE MAG HELEMAAL GEEN SOFTIJS!!!' Huh? Blijkt dat er in de leidingen van softijs listeria kan zitten, dat dus ook op de lijst met verboden voer staat (maar eet ik stiekem toch soms).

Een wensenlijst voor na de bevalling

Inmiddels weet ik goed wat ik wel en niet mag eten. Sushi kan heus wel mits het vers is, een kopje echte koffie kan geen kwaad, zo nu en dan een dropje brengt je bloeddruk niet van slag en soms neem ik een slok wijn uit het glas van mijn vriend. De checklist pak ik er nooit meer bij, ik ben eerder een bezig met een lijst voor ná de geboorte. Een wensenlijst. En die ziet er ongeveer zo uit:

  • Rode wijn
  • Biefstuk (rood dus)
  • Zakken drop
  • Nog wat rode wijn
  • Broodje carpaccio
  • Zachtgekookt ei, gepocheerd ei, hele dooiers dus
  • En doe nog maar een rode wijn

En voor nu? Ik vind het wel tijd voor een ijsje!

OVER 'HELP, IK WORD MOEDER!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die dit jaar voor het eerst moeder wordt. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind vorig jaar haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder worden. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur.


En, wat vind jij? Laat je horen!