Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Help, ik ben moeder!

'Niet klagen, hier houd je van,
het is zomer, lachen'

blogger

Marloes Grimbergen

V

Voor een zwangere begon de zomer van 2016 bijzonder goed; koud, nat, grijs, Hollands vooral. Helemaal prima als je wat extra gewicht moet meesjouwen. En ook in het kader van vocht vasthouden viel er niets te klagen. Ik kon mijn schoenen nog aan, ringen hoefden niet af en ik had nog altijd prima enkels. Nee, toen werd het eind augustus, september, hálf september. Hallo nazomer, wat ontzéttend leuk dat je er bent.

De scholen waren net begonnen toen het eindelijk echt zomers weer werd. Vol goede moed vertelden de weermannen en -vrouwen over naderende records en hittegolven. Ik, als voorstander van veel zon en warmte, mocht van mezelf niet klagen. 'Niet klagen, hier houd je van, het is zomer, lachen' werd mijn mantra. Ondertussen werd het elke dag een beetje warmer en zag ik mijn enkels iedere dag een beetje dikker worden. 'Niet klagen, hier houd je van, het is zomer, lachen.'

Ik was vocht aan het vasthouden

Terwijl het kwik inmiddels was opgelopen tot 30 graden, zag ik tijdens mijn wekelijkse weegmomentje dat ik 2 kilo was aangekomen. Twee. Kilo. TWEE KILO. Ik had niet meer gegeten dan normaal, mijn baby was niet opeens verdriedubbeld, mijn borsten waren geen zes cupmaten groter. Nee dit was het; ik was vocht aan het vasthouden. En dat vocht heb ik tot vandaag nog niet losgelaten.

Sterker nog, met de vooruitzichten van komende week denk ik dat ik er nog maar een paar kilo (of liters) bij pak. 'Niet klagen, hier houd je van, het is zomer, lachen.' Na wat rondvragen (en logisch nadenken) kreeg ik uiteraard allerlei tips om iets te doen tegen het vocht vasthouden.

Tepels uit mijn bh

Een van de tips is een voetenbad met (ijs)koud water. Mijn vriend wist hier wel raad me en vulde een oude prullenbak met ijsklontjes. Daar ging ik. Heremetijd wat was dat koud! Na tien minuten waren mijn voeten paars en vielen mijn tepels uit mijn bh. Maar... het hielp wel. Voor een half uurtje.

Als ik naar mijn handen kijk, zie ik opgeblazen afwashandschoenen. Ik vraag me af of ik ooit nog mijn pianovingers terugkrijg. De kracht om een Spaflesje te openen heb ik inmiddels niet meer, laat staan de kracht voor het openen van een potje augurken. Ook stoer mijn vuisten ballen is er niet meer bij, met deze worstenklauwtjes vol vocht.

Eigen beeld

Nieuwste dorpsgek

Vorige week zat ik nog klem in een Smint XL doosje met mijn wijsvinger. Iemand vertelde dat ik regelmatig mijn handen in de lucht moet houden, en moet zwaaien met hoera-vingers. Ik sta nu dus regelmatig als de malle dikke buurvrouw op mijn balkon te 'wuiven' met mijn armen in de lucht. Óf ik ben met deze tip hartelijk in de maling genomen, of ik word binnenkort bestempeld als nieuwste, plaatselijke gek van Veenendaal.

Een andere veelgehoorde tip is het eten van bleekselderij, deze groente zou vocht afdrijven. Mijn vriend roert het regelmatig door mijn yoghurt. En ja, dat klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Het is echt lekker. Ik heb geen idee of het helpt, maar misschien had ik zonder dit opmerkelijke ontbijt niet eens meer kunnen lopen van al het vocht in mijn benen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om bleekselderij door de sla te doen, of om gewoon een stengel uit je dikke opgeblazen vuistje te eten.

Ergens in de schaduw

Een andere tip is: voetjes omhoog. Dat lijkt me voor nu maar even het beste. Ergens in de schaduw, in een koel badje of naast een ventilator. Lieve zwangere dames, ook dit gaat weer voorbij. Binnenkort regent het waarschijnlijk tot maart en moeten we daar weer over klagen. En tot die tijd: 'Niet klagen, hier houd je van, het is zomer, lachen'.

OVER 'HELP, IK WORD MOEDER!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die dit jaar voor het eerst moeder wordt. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind vorig jaar haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder worden. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!

En, wat vind jij? Laat je horen!