Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Help, ik ben moeder!

'Daarom is de vraag
'Ga je borstvoeding geven?' zo irritant'

blogger

Marloes Grimbergen

I

Ik was net 7 weken zwanger toen we naar de verloskundige gingen voor de intake. Drie kwartier lang onderging ik een kruisverhoor. Van kinderziektes tot drugsgebruik, alles werd besproken. Tegen het einde kwam de vraag ‘ga je borstvoeding geven?’. Voor mijn gevoel was de pies van mijn zwangerschapstest nog niet eens droog en nu moest ik al gaan nadenken over borstvoeding. ‘Euhm dat denk ik wel’, stamelde ik. ‘Heel goed’, was het antwoord van de verloskundig en ze tikte iets in. Geen idee wat, maar ik kreeg het gevoel dat ik geslaagd was voor deze eerste mama-test.

Vanaf dat moment viel het me op dat mijn borsten regelmatig onderwerp van gesprek werden. Nu waren ze dat wel vaker geweest, maar dat was meestal ’s nachts na tweeën en voornamelijk tijdens gesprekken met mannen.

Decolleté

Ja, mijn olijke duo was al vrij snel behoorlijk in omvang toegenomen, dus automatisch ging de aandacht van oog- naar decolletéhoogte. Waar mannen nu zwegen (want ’s nachts na tweeën haalde ik allang niet meer), gingen vrouwen zich opeens bemoeien met mijn bombonella’s.

Iedereen vraagt het. ‘Ga je borstvoeding geven?’ is blijkbaar een hele normale vraag zodra je aangeeft dat je zwanger bent. En die vraag wordt niet alleen maar gesteld door je (schoon)moeder, vriendinnen en verloskundige. Welnee. Ook de buurvrouw, collega’s, vage kennissen, mijn kat en weet ik wie nog meer hebben de vraag gesteld. Verder dan mijn niet onderbouwde ‘dat denk ik wel’ kwam ik eigenlijk nooit.

 

Zo logisch

Ja, het klinkt zo logisch. Je bent zwanger, er groeit een kind in je buik, kind komt eruit, borsten vol melk, dus geef dat aan het kind. Je lichaam schijnt precies te weten wat je baby nodig heeft, dus zou borstvoeding de beste voeding zijn voor je (pasgeboren) baby.

Dat is dan ook de reden dat ik er nooit lang over nagedacht heb, het lijkt mij het meest logisch dat ik mijn kind straks borstvoeding geef. Maar... Niet ten koste van alles. Ik ken namelijk ook genoeg verhalen over tepelkloven, borstontstekingen, doorkomende tandjes, kolfdrama’s en stuwing als de Niagara Falls.

Niet voor of tegen

Daarnaast is de flesvoeding van tegenwoordig zo goed afgestemd op de ontwikkeling en behoefte van kinderen, dat ik niet denk dat mijn kind een slechter kind wordt zonder moedermelk. Mijn vriend is kerngezond en 1.96 geworden zonder borstvoeding, ik kerngezond en 1.86 mét borstvoeding.

Ik ben dus niet per se voor borstvoeding, of per se tegen flesvoeding. Ik denk dat iedere moeder doet wat zij denkt dat goed is voor haar baby. Of wat haalbaar is. Ik zie mezelf straks niet continu met een kolfapparaat op pad gaan als ik zonder baby iets ga ondernemen.

Irritante vraag

En als ik weer een nacht wil stappen, heb ik geen zin om ’s nachts na tweeën met lekkende jopen in de lampen te hangen. Daarnaast lijkt het me ook superhandig als mijn vriend ons kind ook ’s nachts kan voeden, of een dag met hem op pad kan zonder mijn melkfabriekje mee te nemen.

Dus hoe het gaat en hoe ik het ga doen, weet ik nog niet. En hoe lang al helemaal niet. Daarom is de vraag ‘Ga je borstvoeding geven?’ iedere keer zo irritant. Ik zie het wel. Want ik heb geen idee wat er allemaal op me gaat afkomen.

Met of zonder borstvoeding

Wat ik het liefst steevast wil antwoorden is: ‘Dat zie ik allemaal wel als hij er is.’ Het lijkt me heel fijn en bijzonder en mooi en gezond en natuurlijk en alles. Dus ja, ik hoop ontzettend dat het lukt en dat het goed gaat en dat ik het lang volhoud. Maar zo niet, dan niet. Want uiteindelijk wil ik een gelukkig gezin. Dat wil iedere moeder. Met of zonder borstvoeding.

OVER 'HELP, IK WORD MOEDER!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die dit jaar voor het eerst moeder wordt. Marloes leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind vorig jaar haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder worden. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!

En, wat vind jij? Laat je horen!