Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Help, ik ben moeder!

'Daar lig ik dan,
puffend op een skippybal'

blogger

Marloes Grimbergen

D

Daar lig ik dan, gedrapeerd over een skippybal terwijl mijn vriend mijn rug masseert. Mijn knieën doen zeer, mijn borsten liggen niet lekker en de skippybal ruikt gek (stinkt). Naast mij ligt een andere vrouw over een skippybal, twee andere vrouwen hangen om de nek van hun mannen terwijl die hun best doen niet om te vallen.  

We puffen allemaal in hetzelfde tempo. Ik doe mijn ogen dicht en zie mezelf een jaar geleden, op een Thais strand dronken dansend met mijn beste vriendin. Had mij toen verteld dat ik een jaar later een pufcursus zou volgen en ik was waarschijnlijk ter plekke gestikt in mijn piña colada.

Zwangerschapsgym

'Ga je nog op zwangerschapsgym of zoiets?' vroeg mijn moeder ergens in het begin van mijn zwangerschap. 'Hell no!' riep ik, dat zou ik niet nodig hebben. Mijn nuchtere binnenkant zei geen behoefte te hebben aan het gezelschap van andere zwangere vrouwen, en 'iets' doen met meerdere dikke buiken zag ik totaal niet zitten. Maar uiteraard zorgden mijn hormonen ervoor dat ik me uiteindelijk toch wel ging verdiepen in de diverse zwangerschapsactiviteiten.

Ik las over zwangerschapszwemmen en bekeek de foto’s. Het zag er best geinig uit, een stuk of tien van die orka-vrouwen die rustig oefeningen deden in het water met hun dikke buik. Ik bestelde een zwangerschapsbadpak online en bekeek de tijden waarop ik kon zwemmen. Onlangs pakte ik de verhuisdozen uit en kwam ik het badpak met kaartje en al weer tegen. Ik ben nooit gegaan, bedacht elke keer wel een ander excuus om me maar niet te hoeven vertonen in dat badpak met mijn dikke buik en enorme borsten.

Een les yoga

Vriendinnen raadden zwangerschapsyoga aan. Ook daar heb ik me in verdiept. Maar aangezien ik ooit een les yoga heb gevolgd wat op een drama uitliep (ik viel steeds om, vond het stinken en kreeg de slappe lach), ben ik uiteindelijk nooit die proefles zwangerschapsyoga gaan volgen.

Met mijn dikker wordende buik voelde ik me toch een beetje schuldig dat ik geen zwangerschapsactiviteiten had ondernomen. Ook had ik het gevoel dat ik mezelf zo niet goed voorbereidde op de bevalling. Toen een vriendin vertelde dat zij en haar man samen een bevalcursus hadden gevolgd, had ik in geen 764 jaar kunnen bedenken dat mijn vriend daar ook open voor stond. Maar dat stond hij wel. Het zou een informatieve cursus zijn met handige tips voor de man, zodat hij ook zijn steentje bij kon dragen.

Van slijmprop tot ontsluitingswee

Dus daar gingen we met 34 weken zwangerschap, op naar de pufcursus. In vier avonden zouden we worden klaargestoomd voor de bevalling. De eerste avond nam de instructrice uitgebreid de tijd om ons aan elkaar voor te stellen, zes bolle vrouwen en hun mannen. Halverwege de voorstelronde zag ik dat mijn vriend zijn ogen al dicht had. "Ik zat even na te denken..."

Iedere cursusavond begon met een informatief gedeelte. Van slijmprop tot ontsluitingswee en van het moment van de wanhoop tot totaalruptuur, we hebben het allemaal besproken. En ik, nuchtere Loesie, vond het tot mijn grote verrassing mega-interessant.

De buik en de skippybal

Voor de mannen was er elke avond ook een praktijkgedeelte, zodat zij massagetechnieken onder de knie kregen en ze er tijdens de bevalling niet voor Jan dinges naast zouden staan. En zo lag ik daar dus de vierde cursusavond, op de skippybal. Mijn vriend pufte gezellig mee en masseerde mijn rug, de instructrice moedigde ons aan dat het haaaaaaaaartsikke goed ging, jaaaaahoor, keuuuuurig! Pffff...pffff....pffff.....pffff.....pfffffffffffffffff

In mijn ooghoek zie ik de dronken versie van mezelf op het Thaise strand stomverbaasd kijken naar de buik en de skippybal. Hoe ben jij hier beland Grimbergen? Ik slurp de piña colada leeg, struikel op het strand en wandel een nieuw avontuur tegemoet. Morgen 39 weken, ik ben klaar om te puffen!

Over 'Help ik word moeder!'

Deze blog is van Marloes Grimbergen (34), die dit jaar voor het eerst moeder wordt. Ze leefde ruim vijf jaar als vrolijke single in Amsterdam, tot ze eind vorig jaar haar grote liefde vond. Drie maanden later was ze zwanger en inmiddels bevindt zij zich in de voor haar hele nieuwe wereld van het moeder worden. Voor VROUW.nl neemt ze je mee op haar avontuur!