Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Het zijn er twee!

Eveline verwacht een tweeling...
Zwanger in Frankrijk

Eveline Bijlsma

E

Eveline Bijlsma (35) verwacht een tweeling en woont in Frankrijk vlak buiten Parijs. In deze nieuwe serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland.

Voor hypochonders is Frankrijk een prima land om te wonen. De dokter luistert altijd welwillend naar je klachten, meet standaard je bloeddruk en schrijft immer pillen, zalfjes en druppeltjes voor - al kom je met een blauwe plek.

Miskraam

Toen ik een week of 6 zwanger was, had ik last van mijn buik. Geen ongebruikelijke klacht, maar na een miskraam maakte ik me toch zorgen. Uit de honderden posts op fora over zwangerschapskwaaltjes maakte ik op dat het te vroeg was om ook maar iets te kunnen zeggen. Toch wilde ik naar de gynaecoloog. Ik hoefde maar een klein beetje aan te dringen om een afspraak voor de volgende dag te krijgen.

"Pijn in je buik. Ça me choque pas", zei de vervangster van mijn dokter. Niettemin trok ze gelijk een vel papier tevoorschijn om een verwijzing voor het laboratorium te schrijven. Als ik twee dagen achter elkaar bloed zou laten prikken rond hetzelfde tijdstip, kon ze bepalen of het zwangerschapshormoon genoeg toenam en de ontwikkeling van het embryo goed verliep. Op een (inwendige) echo zou nog maar weinig te zien zijn, maar ze wilde wel even kijken.

Eigen foto

Tweeling

"'Dit ziet er normaal uit", zei ze. "Maar het is nog zo pril dat ik er weinig over kan zeggen." Zelf zie ik altijd alleen maar een brij van onduidelijke, zwarte vlakken op zo’n scherm, maar nu ontwaarde ik een zwart bolletje.

Vlak daarnaast leek er nog een te zweven, maar dat was ietsje kleiner. "Trouwens, ik zie twee vruchtzakjes! Het een is minder ver ontwikkeld, dat zou nog kunnen verdwijnen zonder dat jij er iets van merkt. Maar dit lijkt op een tweeling."

Vier kinderen

Wat een geweldig nieuws! Als ik een week later nog een echo zou laten maken, konden we zien of ze nog met z’n tweeën over waren. De echografist zou dan ook kunnen zeggen of ze goed groeiden. Ik was benieuwd hoe mijn vriend zou reageren.

Hij heeft vier kinderen uit zijn eerste huwelijk en wilde best nog een baby, maar had vast niet op een tweeling gerekend - ook al komen ze in mijn familie aan beide kanten voor. We zouden niet meer in ons driekamerflatje passen. En het zou meer gevolgen hebben voor zijn zoontjes van 13 en 11, die drie weekends in de maand bij ons zijn.

Het stelde hem gerust dat alles goed ging. Het leek niet helemaal door te dringen dat hij ergens in de zomer wel eens met nummer vijf en zes in zijn armen zou kunnen staan, maar een week later konden we er niet omheen. In shock keek mijn vriend naar de duidelijk zichtbare rondjes op het scherm. "Het zijn er twee!", riep de arts opgetogen.

Eigen foto

Over Eveline

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.