Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eveline Bijlsma op de fiets in Frankrijk
Foto: Eveline Bijlsma
Het zijn er twee!

'Je moet de komende 4 weken
6 uur per dag liggen'

Eveline Bijlsma

E

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht - samen met haar Nederlandse vriend - een tweeling. In deze serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland.

"Oh la la", zei de gynaecoloog. Ze trok haar plastic handschoentjes uit, gooide ze weg en ging weer zitten. "Nee, dit is niet goed. De buitenkant van de baarmoeder ziet er anders uit dan de vorige keer. Je moet de komende vier weken zes uur per dag liggen. Geen huishoudelijke taken. Je mag wel even een baguette halen, maar meer ook niet. Over een maand kijken we of de situatie stabiel is, dan kun je misschien wat meer doen."

Keihard opgepompte voetbal

Ik was een beetje overdonderd. Ik dacht dat ze me gerust zou stellen en zou zeggen dat een harde buik af en toe niet erg is. Nu maakte ik me alleen maar meer zorgen. Misschien kon ik liggend wat stukken tikken, maar deadlinestress was vast ook niet goed. Fijn idee voor een freelancer. En dan de verhuizing… In mijn hoofd doemden tientallen problemen op. "Misschien ben ik iets te voorzichtig, maar de tweeling gaat voor", zei ze nog.

Ik heb nooit genoeg cash op zak om de 80 euro voor het consult te betalen. Een archaïsche cheque uitschrijven mag ook, maar ik raak die boekjes altijd kwijt. Dan maar naar de pinautomaat om de hoek. Buiten dienst. Zou ik wel verder kunnen lopen? Zou dat slecht zijn? Ik dwaalde rond maar zag nergens een bank. Zo lang mocht ik helemaal niet staan. Ik moest ook nog in de metro en voor de overstap op het centrale station van Parijs moest ik wel tien minuten lopen! Van schrik voelde mijn buik als een keihard opgepompte voetbal. Ik bestelde een Uber. Ze stuurde maar mooi een factuur met een rekeningnummer, zodat ik het kon overmaken.

Rondhuppelen

Thuis liet ik me op de bank vallen. Saai, constateerde ik na drie minuten. Met behulp van mijn duizenden virtuele vriendinnen op zwangerschapsfora probeerde ik uit te vinden wat ik nou eigenlijk had. Ontsluiting? Of niet? Toch best lastig, al die ingewikkelde dingen in een andere taal bespreken. Even mijn telefoonlader pakken. Zie je wel, direct een harde buik. De gynaecoloog zou wel gelijk hebben.

Dagenlang staarde ik naar de klok. Hoeveel uren zaten er al op? Ik probeerde te lezen, maar was vooral ongerust en gefrustreerd. Alle folders met blije vrouwen in zwangerschapsjurken had ik al weggegooid, waarom konden die stomme wijven 9 maanden lang rondhuppelen? Ik was nog maar 24 weken zwanger, straks moest ik tot het eind blijven liggen! Het enige waar ik mijn aandacht bij kon houden was seizoen tien van Temptation Island. Hoofdschuddend wierp mijn vriend af en toe een blik op mijn computerscherm, en keek meewarig naar de deelnemers en hun gesprekken in gebrekkig Nederlands ('Ik heb een lange rok met een slit bij me'. - Split? 'Oh ik zeg altijd slit'). "Heb je niet een goed boek ofzo?", vroeg hij.

Baarmoederhals

Na twee weken liggen had ik een afspraak voor een echo, die al langer geleden was gemaakt. De tweeling blaakte nog altijd van gezondheid. Ik vertelde de echografist, die ook gynaecoloog is, over de maatregelen van zijn collega. Uit zijn meting bleek dat de baarmoederhals zelfs langer was dan de vorige keer en na een paar keer flink op mijn buik geduwd te hebben noteerde hij dat alles potdicht zat. Hij wilde haar duidelijk niet afvallen, maar zei dat ik gewoon weer kon bewegen - zij het rustig aan. "Van liggen word je alleen maar slap. Vanavond lekker uit eten om het te vieren!"

Ik word op straat ingehaald door bejaarden en vind het onprettig om lang te staan. Misschien ook niet gek met twee groeiende baby’s van 7 maanden in mijn buik. Maar dat ik me geen zorgen meer maak, zorgt voor veel meer ontspanning dan die zes uur liggen per dag.

Over Eveline

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.