Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zwangere vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Het zijn er twee!

'Geen idee wat een redelijk moment is
voor verlof'

Eveline Bijlsma

E

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht - samen met haar Nederlandse vriend - een tweeling. In deze serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland. Op dit moment is ze 28 weken zwanger.

Het leek me wel kunnen, 300 kilometer rijden voor een reportage in de Loire-streek. Ik hoefde toch alleen maar het gaspedaal in te trappen? Eenmaal in Chinon aangekomen legde ik mijn koffer in de hotelkamer en ging het schattige stadje in met de architect die ik zou interviewen. Hij gaf me een uitgebreide rondleiding en we aten een hapje. Ik was laat thuis, tikte nog een stukje en ging de volgende ochtend vroeg weer op om nog wat te werken.

Restaureren

Om half tien reden we naar Les Trois-Moutiers, een gehucht 30 kilometer verderop. Daar gaf de architect een uitgebreide tour door de prachtige kasteelruïne die hij gaat restaureren. "Het is wel leuk om nog even de loggia te bekijken", zei hij, terwijl hij een half vergane deur op een kier schoof en naar buiten glipte. Ik keek naar mijn buik en de ruimte waar ik doorheen moest. Met 22 weken, voor het eerst sinds ik zwanger was, dacht ik: 'Maar dat lukt niet!'

Een week later ging ik met mijn vriend een paar dagen naar Spanje. Meer dan tien minuten kon ik niet lopen. Ik was moe en mijn buik trok. Misschien had ik het de afgelopen weken wat rustiger aan moeten doen. Dat weekendje Londen en die paar dagen in Duitsland waren hartstikke leuk, maar misschien toch iets te pittig.

Eigen beeld

Wee

Ik dacht aan mijn vriendin Camille, die met ruim 8 maanden nog gewoon werkte en naar feestjes ging. Ik ben zwanger, niet gehandicapt, hield ik mezelf voor. Maar met 24 weken moest ik plat van de gynaecoloog. "Een beetje overdreven", oordeelde een andere arts twee weken later, maar ik moest wel rustig aan doen.

Afgelopen vrijdag dacht ik dat ik wel weer uit kon rukken voor een klusje. Minister Wopke Hoekstra van Financiën was in Parijs voor een gesprek met zijn Franse collega, na afloop konden journalisten hem bevragen. ’s Avonds aten we bij vrienden. Die - veel te drukke - dag moest ik ’s nachts bekopen met een keiharde buik. "Dat klinkt als een wee, maar het geeft niets", zei de verloskundige later. "Als het niet te vaak gebeurt."

Tweelingzwangerschappen

In plaats van die duizenden fora over vage buikklachten en tuttige boeken ('Nadat ze zich twee of drie keer geschaamd heeft omdat ze een windje liet, neemt de aanstaande mama deze kleine kwaaltjes heel snel voor lief. Een ongecontroleerd windje heeft nog nooit iemand kwaad gedaan!') had ik beter eens over tweelingzwangerschappen kunnen lezen. Ik wist precies hoeveel millimeters de baby’s per dag moeten groeien, maar had geen idee wat een redelijk moment is om met verlof te gaan als je twee baby’s in je buik hebt.

Veel Nederlandse vrouwen gaan met 20 weken al op halve kracht werken en stoppen rond de 30ste week helemaal. Françaises snoepen daar vaak nog wat tijd vanaf. Vandaar! Ik ben bijna 28 weken zwanger en vroeg me al af waarom ik zoveel slaap heb. Staan en lopen vind ik best zwaar, de reden dat ik een verschrikkelijk oncharmante band hebt aangeschaft die helpt die buik te torsen. En dan hoef ik nog niet eens in een overvolle, vieze metro naar mijn werk en zit ik niet in een kantoortuin waar collega’s in m’n oor gillen. Eindelijk, zo rond de 7de maand dringt het door: best zwaar, zo’n tweelingzwangerschap.

Over Eveline Bijlsma

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.