Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zwangere vrouw en haar man
Foto: Hollandse Hoogte | Jakob Helbig
Het zijn er twee!

'De tweede les
begon minder relaxed'

Eveline Bijlsma

E

Eveline Bijlsma (35) woont in Frankrijk vlak buiten Parijs en verwacht - samen met haar Nederlandse vriend Kleis - een tweeling. In deze serie vertelt ze op VROUW.nl wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland. Eveline volgt haar eerste les hypnobirthing.

"Adem diep in en uit. Ontspan je gezicht, ontspan alle spiertjes rond je ogen, laat je kaak hangen." Ik ging helemaal op in de relaxoefening van de hypnobirthing-juf, die speciaal haar meditatiestem had opgezet.

Diepe staat van ontspanning

Toen ik mijn ogen weer open mocht doen, keek ik naar mijn geliefde - die was vast ook helemaal zen. Met z'n armen over elkaar zat hij te grijnzen. "Oh, ik dacht dat het alleen voor jou bedoeld was", zei hij later in de auto.

Ik was buitengewoon tevreden over deze eerste les, die al heel wat angst had weggenomen. Het idee achter hypnobirthing is dat je de bevalling makkelijker maakt door jezelf in een diepe staat van ontspanning te brengen.

Golf

Weeën zijn geen pijnlijke spiersamentrekkingen die je moet wegpuffen, maar een geheel natuurlijke manier om je baby te helpen zijn weg naar buiten te vinden. Een wee wordt overigens een 'golf' genoemd - dat klinkt een stuk minder negatief dan 'contractie'. 

We keken filmpjes van vrouwen die rustig lagen te bevallen, terwijl hun mannen de speciale hypnobirtingmassage gaven. We dachten allebei dat de Italiaanse die even moeilijk keek een wee (pardon, 'golf') had, maar daar verscheen de baby al - net zo ontspannen als zijn ouders.

Op haar hurken

Dan was er nog een Nederlandse vrouw die op haar hurken zat, vlak voor het moment dat de baby kwam nog een elegante draai maakte en ineens het kind in haar armen had.

De tweede les begon minder relaxed. We gingen 's middags naar de cursus, maar mijn vriend was niet echt in de stemming: hij was heel erg vroeg opgestaan omdat hij vlak na de cursus een deadline en daarna nog een afspraak in Parijs had. 

Gesnurk

Ondanks zijn hectische middagprogramma deed hij deze keer wel mee aan de afsluitende ontspanningsoefening. Bij het beëindigen van de sessie richtte de juf zich tot hem. "Kleis, leg nu je hand op de buik van Eveline", zei ze met zalvende stem.

Ik wachtte een paar seconden af, maar er gebeurde niks. Ik deed mijn ogen open, zij was inmiddels ook opgestaan. Naast me klonk wat gesnurk, ineens schrok hij wakker. "Huh? Wat?"

Na elke les krijgen we huiswerk mee. Laatst pakte mijn geliefde het papier met 'aanwijzingen voor de bevallingspartner' erbij. De nogal lange lijst begon met tips voor als de 'golven' 's nachts beginnen. 'Slapen tot ze om de vijf of zes minuten komen', was het devies. Zonder de rest te lezen legde hij het papier weer weg. "Nou, daar kan ik wel wat mee", zei hij tevreden. 

Over Eveline Bijlsma

Eveline Bijlsma (35) is freelance correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, Elsevier en BNR Nieuwsradio. Ze verwacht een tweeling en blogt wekelijks over haar zwangerschap in het buitenland: dubbele voorpret, twee keer zoveel chaos en eigenaardige artsen.