Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe date ik het ook alweer?

Geen smoesjes d'amore
maar de naakte waarheid

blogger

Patty Harpenau

D

Daten is, tenzij je van een vleugje masochisme houdt, een opgave. Deze zin moet je lezen met humor, maar toch … daten is vaak een heel gedoe.

Deze week las ik ergens dat zwemkampioene Inge de Bruijn nog altijd single is, een hekel heeft aan daten en uiterst blij door het leven gaat. Ik geef haar gelijk.

Ik date gelukkig voor mijn blog, maar dan nog: het kruipt onder je huid. Het begint fris en fruitig met eerste leuke berichten, maar dan begint het gejodel …

Voorwaarden

Overigens merk je het snel, als je iemand aan de 'lijn' hebt die al een tijdje date: de fut is eruit.

We zullen hem maar Hein noemen. Hij zoekt contact, ik antwoord en daar komt ter kennismaking een strak bericht: "Ik vind het prima je te ontmoeten op de voorwaarde dat je komt opdagen, er daadwerkelijk uitziet zoals op je foto, niet getrouwd bent, niet gaat zeuren over je exen en dat we de rekening delen."

Hork?

Je begrijpt natuurlijk dat ik zijn bericht uitermate geamuseerd lees. De algehele teleurstelling druipt ervan af.

Nu is het te eenvoudig om Hein af te serveren in de categorie horken. Hoewel zijn bericht  niet echt uitnodigend klinkt, begrijp ik hem wel. Ik stuur hem een berichtje terug: "Hoi Hein, ben je altijd zo kort door de bocht? Ik krijg nu niet echt zin in een afspraak met jou en vraag mij af waar deze toon vandaan komt."

We jokken wat af

Het blijft even stil aan de overkant. Kennelijk moet hij even brommen op mijn antwoord, maar na een week volgt een bericht ter grote van een brief. De conclusie is dat hij een hekel heeft gekregen aan daten, maar toch hoopt de vrouw van zijn leven te ontmoeten.

Tja … smoesjes d’ amore. Sorry voor mijn oprechtheid: de meeste mensen jokken wat af. En dat zal je maar gebeuren als je bloednerveus, op je paasbest naar een afspraak uitkijkt en hoopt dat er toch nog een wonder bestaat.

Overstapservice

Hein heeft zo’n beetje alles meegemaakt in het land dat daten heet. Op de eerste afspraken kwam deze teleurgestelde ziel vrolijk met een bloem of een kaartje. Op de afspraken daarna deelde hij de rekening, wat hij normaal nooit zou doen. Hij belde na, mailde na, stuurde zelfs een taart met een tekst: 'Goedemorgen prinses', maar kreeg toen een boze echtgenoot aan de lijn.

Daten is dus kennelijk voor veel mensen een spel. Een soort shoppen in de menselijke slagerij. Op zoek naar avontuur, een wip, of … en dit laatste gebeurt echt heel vaak: "Ik wil eigenlijk weg bij mijn partner maar ben op zoek naar een overstapservice, want ik kan slecht tegen alleen zijn."

Serieuze mensen raken gekwetst en ontgoocheld door al deze capriolen en de smoesjes d’ amore. En dat raakt mijn hart. Conclusie: ik ben het roerend met Inge eens, ook ik heb een hekel aan daten gekregen.

Stop met daten, ga ontmoeten

Wat is dan de oplossing? Heel simpel, denk ik: stop met daten en ga ontmoeten. Dat dit laatste werkt, ondervond ik afgelopen week.

Een aardig berichtje van een heer. Ik noem hem Piet. Ik antwoord, hij lijkt oprecht geïnteresseerd en vraagt of hij mag bellen. Goed plan, want net als Hein ben ik het stadium van ergens op een terras wachten een witte anjer in mijn knoopsgat wel voorbij.

Cynisch

En weet je wat het is … als mensen elkaar bij een wegrestaurant ontmoeten, is het zó overduidelijk dat het een eerste date is. En zit de omgeving zich te verkneukelen: kijken we naar jong geluk of zijn we getuige van een blauwtje? Hopelijk het laatste.

Of klink ik nu cynisch?

Gewoon een mens

Piet belt. We raken aan de praat. En dan zegt hij: "Weet je Pat, ik ben eigenlijk niet op zoek naar een date, maar naar een goed gesprek. Ik heb namelijk zo’n last van een gebroken hart dat het voorlopig nog helemaal niet mogelijk is mijn ziel te openen voor een ander."

Kijk ... zo kan het dus ook. Geen smoesjes maar de naakte waarheid. Ik vind hem ontroerend eerlijk en lief en is het heerlijk om gewoon een mens te ontmoeten, dat net als ik zijn hart al verloren heeft.

En, wat vind jij? Laat je horen!