Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe gaat het nu met?

Rob: 'Mijn nieuwe liefde heeft dezelfde naam
als mijn overleden vrouw'

journaliste

Eline Doldersum

B

Ben jij ook zo benieuwd of de kinderwens van Bente is uitgekomen, Carmilla een nier heeft gevonden en of weduwe Angelique al samenwoont met haar samengestelde gezin? In deze nieuwe rubriek informeren we bij de hoofdpersoon uit een eerder gepubliceerd verhaal hoe het nu met hem of haar gaat. We trappen af met Rob, die begin vorig jaar zijn grote liefde Stefanie verloor.

"Ik kan met honderd procent zekerheid zeggen dat het de mooiste dag was uit mijn leven", is wat de ongeneeslijk zieke Stefanie een dag na haar bruiloft tegen mij zei. Een leven dat helaas niet lang meer mocht duren. Nog geen drie maanden na de bruiloft overleed ze aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Haar geliefde Rob bleef alleen achter.

Nieuwe liefde

Een half jaar na de dood van Stefanie zie ik op de Facebookpagina van Rob liefdevolle vakantiekiekjes voorbijkomen. Ik besluit hem een berichtje te sturen. En wat blijkt? Hij heeft een nieuwe liefde! "Het is allemaal nog heel pril, maar ik ben héél blij dat deze bijzondere vrouw mijn leven is binnengewandeld," vertelt Rob. 

Een vrouw die, bizar genoeg, dezelfde naam draagt als zijn overleden geliefde. "Bijzonder hé? Het voelt een beetje alsof het zo moet zijn. Stephanie is een hele lieve, warme vrouw die mij als geen ander begrijpt. Ze voelt mij feilloos aan en ik hoef haar niets uit te leggen. Dat is, gezien de situatie, heel prettig."

Geheime liefde

In eerste instantie houden de twee hun liefde voor elkaar stil. "Ik ben heel gevoelig voor de mening van anderen en was heel bang dat er nare reacties zouden komen als we onze relatie bekend zouden maken. Stefanie was immers nog geen half jaar dood. Wat als mensen het te snel vinden óf denken dat ik Stefanie alweer vergeten ben?"

Maar niets blijkt minder waar. "Ik krijg alleen maar positieve reacties. Mijn omgeving gunt het mij enorm en is alleen maar blij dat ik het geluk in de liefde weer gevonden heb. Voor buitenstaanders lijkt het misschien snel, maar je moet niet vergeten dat de dood van Stefanie voor mij niet hét grote afscheid was. Ik was al anderhalf jaar aan het afscheid nemen."

Draad oppakken

Dat hij met zijn overleden vrouw heeft kunnen praten over het leven ná haar dood, is voor Rob ook een enorme geruststelling. "We hebben daar tijdens haar ziektebed hele diepgaande gesprekken over gevoerd. Wat heel prettig was. Helemaal nu. Want nu hoef ik me niet af te vragen wat Stefanie ervan zou vinden, ik wéét wat ze ervan vindt."

"Stefanie zou het vreselijk vinden als ik op een bankje zou wegkwijnen van verdriet. Ze wilde absoluut dat ik de draad weer zou oppakken. Dat ik weer zou gaan leven, verliefd zou worden en een gezinnetje zou stichten. Dat heeft ze tijdens die gesprekken meerdere malen uitgesproken en dat is ook de reden dat ik er nu voor durf te gaan."

Petra Brands

Mooie herinneringen 

"Al betekent dat natuurlijk niet dat ik Stefanie vergeet. Absoluut niet. Ze is en blijft altijd onderdeel van mijn leven. Zo zal ik naar haar graf blijven gaan, hangen er prachtige trouwfoto's van ons in de woonkamer en dansen de bijzondere herinneringen die ik aan haar heb nog elke dag door mijn gedachten."

"Herinneringen aan wie ze was, aan onze bijzondere vakanties samen, onze boswandelingen met de hond, onze avondjes op de bank én natuurlijk onze trouwdag. De trouwdag is met stipt de mooiste herinnering die ik aan Stefanie heb. Een herinnering die ik de rest van mijn leven zal blijven koesteren."

Toekomst

Met een nieuwe liefde in zijn leven probeert Rob de draad langzaam weer op te pakken. "Natuurlijk zijn er nog wel momenten waarop ik zit te snikken omdat ik Stefanie mis en die zullen ook nog wel blijven komen, maar tegelijkertijd voel ik me op die momenten zo gezegend dat er op dit moment iemand in mijn leven is die mij de kracht geeft om weer door te gaan, om weer te leven."

"Anderhalf jaar heb ik dat niet gekund. Stefanie en ik leefden in een cocon van ziekte, ziekenhuisbezoeken en het toeleven naar haar dood. Natuurlijk heb ik dat destijds allemaal gedaan uit liefde voor mijn vrouw, maar pas toen ze overleed, besefte ik wat er allemaal was gebeurd. Hoe heftig dat eigenlijk was. Het klinkt misschien cru, maar ik had het gevoel dat ik ineens weer kon ademen."

Nieuw leven 

Met die adem probeert Rob langzaam weer een nieuw leven op te bouwen samen met zijn Stephanie. "De afgelopen anderhalf jaar waren zo hectisch dat ik nu eerst de draad van het normale leven weer wil oppakken en vooral wil genieten. Want als er iets is dat Stefanie mij heeft geleerd, is dat je moet genieten van elke dag, omdat het leven zó voorbij kan zijn."