Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Hoe gaat het nu met?

'Sinds die maagverkleining
durf ik weer in de spiegel te kijken'

journaliste

Eline Doldersum

B

Ben jij ook benieuwd of de kinderwens van Bente is uitgekomen, Carmilla een nier heeft gevonden en of weduwe Angelique al samenwoont met haar samengestelde gezin? In deze nieuwe rubriek informeren wij hoe het nu gaat. Deze week gingen we op de koffie bij Marieke Gels, die haar maag liet verkleinen.

Ze woog ruim 133 kilo toen we elkaar een half jaar geleden troffen op het strand vlakbij Wassenaar. Samen met nog drie andere vrouwen zou Marieke meedoen aan de reportage 'Mijn laatste dag met overgewicht.' Vlak na ons interview zou ze onder het mes gaan voor een maagverkleining.

Stralende vrouw

Razend nieuwsgierig gingen we op bezoek bij Marieke in het Utrechtse Kockengen. Hoe zou het nu met haar gaan en vooral: hoe zou ze eruitzien? Nou, ik kan je vertellen: in één woord geweldig! Het was een compleet andere vrouw die in de deuropening stond. Stralend!

Dat kan volgens Marieke goed kloppen, want dat is precies hoe ze zich voelt. "Sinds de operatie ben ik 35 kilo kwijt. Natuurlijk ben ik er nog niet, maar ik voel me al zó goed. Heb veel meer energie, veel meer zelfvertrouwen. Zin in het leven. Dat voelt zó lekker."

Meer kleur

Al moet Marieke nog wel even wennen aan haar slankere figuur. "Als ik ga winkelen, loop ik meteen naar de grote maten om me vervolgens te realiseren dat ik daar niet meer op ben aangewezen. Ik kan je vertellen: dat is zo'n fijn gevoel."

"Ik experimenteer sinds mijn gewichtsverlies ook veel  meer. Vroeger droeg ik alleen zwarte kleding om zoveel mogelijk te verdoezelen, maar inmiddels krijgt mijn kledingkast steeds meer kleur. Ik heb zelfs een rode jurk gekocht! Dat had ik een half jaar geleden nóóit gedaan."

Veel relaxter

"Ik durf steeds meer van mezelf te laten zien én ook naar mezelf te kijken. Vroeger keek ik vanwege mijn forse figuur bijvoorbeeld nooit opzij als ik langs een etalage liep. Nu moet ik echt twee keer kijken om te realiseren dat ik het ben! Dat geeft zoveel zelfvertrouwen."

"Mijn gewichtsverlies heeft het leven zoveel makkelijker en relaxter gemaakt. Nu plof ik heel ontspannen op een stoel op het terras, terwijl ik me een half jaar geleden eerst minutenlang druk kon maken of ik überhaupt wel in die stoel zou passen met mijn figuur."

Rondje hardlopen

Tóch is het doel van de vrolijke Marieke nog niet bereikt. "Ik weeg op dit moment 99 kilo, maar uiteindelijk hoop ik dat de weegschaal aan het eind van mijn traject rond de 85 kilo blijft hangen. Dat zou geweldig zijn. Daar ga ik in ieder geval hard mijn best voor doen."

Als ze dat streefgewicht heeft bereikt, is er iets wat Marieke heel graag zou willen doen. "Hardlopen! Door mijn gewicht was dat voorheen te zwaar en bovendien was de schaamte te groot om met mijn lichaam door een park te gaan hobbelen. Dat durfde ik niet."

Complimenten

Nu de kilo's eraf vliegen, komt het realiseren van die hardloopwens steeds een klein stukje dichterbij. "Ik hoef geen hele marathon te lopen, maar ik zou het wel heel leuk vinden als ik in de toekomst een kilometer of drie lekker kan lopen door het park. Daar gaan we voor!"

De komende tijd gaat Marieke op dezelfde voet door om de laatste overtollige kilo's te verliezen. "Ik zit lekker in mijn vel, voel me heerlijk en ben al zo blij met wat ik tot nu toe heb bereikt. Het is met stip de beste beslissing die ik ooit in mijn leven heb genomen."

Nieuw leven

Om de start van haar nieuwe leven te vieren, heeft Marieke onlangs een tatoeage laten zetten op haar schouder. "Het is een vlindertje met een kersenbloesemtak; beide staan symbool voor een nieuw begin. Hét nieuwe begin van mijn leven."