Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe gaat het nu met?

'Naomi is heel bang dat die
loverboy nog met haar wil afrekenen'

journaliste

Eline Doldersum

B

Ben jij ook benieuwd of de kinderwens van Bente is uitgekomen, Carmilla een nier heeft gevonden en of weduwe Angelique al samenwoont met haar samengestelde gezin? In deze nieuwe rubriek informeren wij hoe het nu gaat. Deze week gingen we op bezoek bij Esther. Haar dochter viel op haar twaalfde in de handen van een loverboy.

Twaalf jaar was Naomi toen ze in handen viel van een loverboy. Twee jaar lang maakt ze de meest afschuwelijke dingen mee zonder dat iemand er vanaf weet. Pas als haar moeder argwaan krijgt, gaat het balletje rollen. Naomi biecht alles op, wordt voor haar veiligheid ondergebracht in een opvanghuis en een lang traject van traumaverwerking volgt.

Nare herinneringen 

De vorige keer dat ik moeder Esther sprak, verbleef haar dochter in een opvanghuis voor slachtoffers van loverboys. Inmiddels is ze weer thuis. "Het was heel moeilijk voor Naomi om weer naar huis te komen. Vooral omdat veel in deze omgeving haar herinnert aan alle nare dingen die er gebeurd zijn."

"Ze functioneert hierdoor niet als een normale tiener van zestien. Ze durft bijvoorbeeld niet alleen naar de stad of naar school. Eén, omdat het allemaal nare herinneringen oproept, en twee, omdat ze toch bang is dat ze die jongens onverhoopt weer tegen het lijf loopt. We brengen haar daarom overal naartoe."

Afrekening

"Ze heeft die jongens nooit meer gezien, maar er rijden bij school wél regelmatig auto's rond met vrienden van haar loverboy, toeterend en schreeuwend. Dat vindt ze heel beangstigend. Ze is niet bang dat ze weer in die situatie terecht zal komen, maar wel dat ze misschien nog met haar willen afrekenen."

"We hebben meteen de politie ingeschakeld, maar die kan op dit moment niets doen, behalve de jongens in de gaten houden. Bij Naomi zorgen dat soort voorvallen echter voor veel stress. Zo heeft ze al twee keer een herbeleving gehad, waardoor ze drie dagen helemaal uitgeteld op bed lag en niets kon."

Herbelevingen

"Tijdens een herbeleving beleeft ze een moment uit de tijd met haar loverboy alsof het levensecht is. Dan verdwijnt alles om haar heen, heeft ze geen gevoel meer in haar lijf en is ze vaak niet meer aanspreekbaar. Ze gaat helemaal op in dat moment. Heel heftig, vaak is ze ook helemaal overstuur als ze weer bij bewustzijn komt omdat het zó echt voelt."

"Als moeder doet mij dat veel verdriet. Het is vreselijk om je kind zo te zien worstelen met zichzelf, met het leven. Het frustreert haar enorm dat ze als zestienjarige niet zonder ouders op pad durft. Wij proberen haar daarin zoveel mogelijk gerust te stellen. Het is nu even niet anders, dat komt in de toekomst - als ze eraan toe is - vanzelf allemaal wel weer."

Kleine stapjes

"Veel mensen denken dat Naomi haar leven wel weer op de rit heeft nu ze weer thuis woont en weer naar school gaat, maar eigenlijk begint het dan pas. Aan haar trauma heeft ze in het opvanghuis keihard gewerkt, maar nu moet ze nét zo hard werken om haar plekje in de maatschappij weer terug te vinden. Haar leven weer op te bouwen."

"Dat doet ze in mijn ogen heel goed. Ze haalt goede cijfers op school en ook sociaal gezien maakt ze progressie. Zo is ze onlangs voor het eerst met een vriendin naar de stad geweest en durft ze sinds kort niet meer alleen met ons, maar ook met haar zusje naar het winkelcentrum. Voor een normale tiener is dat niets, maar voor Naomi zijn dat enorme stappen."

Mooie toekomst

"We kijken samen dan ook heel positief naar de toekomst, want ondanks haar volle rugzak staat Naomi zó positief in het leven. Ze zit goed in haar vel, geniet van het contact met haar vriendinnen en pakt langzaam haar leventje weer op. Natuurlijk is ze er nog niet, maar met de kleine stapjes die ze maakt, weten we zeker dat ze er gaat komen. Daar hebben wij alle vertrouwen in."

* Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.