Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Make a Memory
Foto: Make a Memory
Hoe gaat het nu met?

'Voor de buitenwereld zijn we een gezin met één kind,
maar Isa (3) hoort er nog gewoon bij'

journaliste

Eline Doldersum

K

Ken je haar nog: de driejarige Isa die binnen een dag al meer dan 15.000 kaarten kreeg? Het dappere meisje overleed een week na de kaartenactie aan de gevolgen van een hersentumor. Wij zochten haar moeder op om te kijken hoe het nu met haar gaat. 

Het was de laatste wens van de doodzieke Isa: kaarten ontvangen. Dat het er uiteindelijk meer dan honderdduizend zouden worden, had moeder Monique nóóit kunnen denken. "We hebben een oproep gedaan omdat Isa het zo leuk vond om kaarten te krijgen, maar dat ons meisje uiteindelijk zoveel los zou maken in binnen- én buitenland blijft niet te bevatten."

Laatste wens

"Elke kaart zorgde opnieuw voor een stralende lach op Isa's gezicht. Dat was niet alleen prachtig om te zien, maar heeft ons ook heel veel kracht gegeven. Het is hartverwarmend dat zoveel mensen met je meeleven, aan je denken. Dat ze de moeite nemen om de laatste wens van jouw dochter in vervulling te laten gaan. Dat heeft mij echt diep geraakt."

Zelfs na het overlijden van de kleine Isa blijven de kaarten bij de familie Mengers binnenstromen. "Op 15 april, de sterfdag van Isa, lag er opnieuw een pak kaarten op de deurmat. Er is zelfs één familie, die we niet kennen, die onze oudste dochter Suus kaarten blijft sturen. Gewoon om haar een hart onder de riem te steken. Bijzonder, toch?"

Kleine momenten

"Het is een geruststelling dat Isa niet vergeten wordt, want dat zou ik heel erg vinden. Ik vind het bijvoorbeeld al heel moeilijk dat we nu nieuwe mensen ontmoeten die onze dochter niet kennen. Die zien een foto van ons vieren in de woonkamer hangen en komen - begrijpelijk - met de vraag: waar is de jongste dan? Dat moment doet zo'n verdriet."

"Voor de buitenwereld zijn we nu een gezin met één kind, maar voor ons hoort Isa er nog gewoon bij, zijn we nog steeds met z'n vieren. Het zijn dan ook vaak de kleine momenten die er ineens heel erg inhakken. Zo liep mijn man de avondvierdaagse met Suus. Ik stond aan de kant om ze aan te moedigen. Alleen. Dan dringt het ineens door dat Isa er niet meer is."

Kleine zusje

"Ik mis Isa nog steeds enorm. Ik heb vaak het gevoel dat ik iets moet zoeken, maar ik weet niet wat én waar ik het moet zoeken. Zo'n gevoel van verlorenheid. Iedereen gaat door met z'n leven, terwijl dat van ons nooit meer hetzelfde zal zijn. Wij zijn onze dochter verloren en Suus is haar kleine zusje kwijt. Dat verdriet is met geen pen te beschrijven."

"Voor Suus is het gemis ook heel groot. Ze had zo'n goede band met Isa. Ze waren echt twee handen op een buik die twee. Ze konden heerlijk met elkaar spelen en hadden nooit ruzie. Suus was echt een grote, trotse zus. Ik heb een foto waarop Suus een arm om Isa heen slaat. Daar straalt zoveel liefde vanaf. Dat ontroert mij nog steeds."

Zonnetje in huis

"Ondanks het verdriet doen we wel ons best om er het beste van te maken. Isa had niet gewild dat we verdrietig zouden blijven. Dat meisje was de vrolijkheid zelve. Ze lachte altijd, had zoveel plezier in het leven. Het zonnetje in huis. Daar hebben we tijdens haar ziekteperiode heel veel kracht uit gehaald en dat geeft ons nu ook de kracht om weer door te gaan."

"Ik haal mijn energie op dit moment uit het fotograferen. Ik heb onlangs een cursus gevolgd en ik vind het fantastisch om te doen. Achter die lens kan ik even helemaal verdwijnen en ziet de wereld er zo anders uit. Dat is heerlijk. Maar ook ons prachtige gezin is voor mij een reden om met een positieve blik vooruit te blijven kijken. Dat verdienen ze."

Trotse moeder

"Het gemis om Isa zal altijd blijven. Ik zou er écht alles voor over hebben om haar nog een keer vast te houden, haar aanstekelijke schaterlach nog een keer te horen, maar dat kan niet. Tóch weet ik dat ze altijd bij ons is. Ons lieve meisje waar ik drie jaar lang een hele trotse moeder van ben geweest. Ooit zullen we elkaar weer zien, maar nu moeten we verder. Dat zijn we haar verschuldigd."

Foto: Make a Memory

Van de partners van VROUW