Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Geerte Frenken met Jasmijn voor de ontvoering
Foto: Eigen foto
Hoe gaat het nu met?

BIZAR 'De voogdij van mijn dochter
ging naar mijn Amerikaanse ex-zwager'

Marjolein Geels

J

Jasmijn (13) werd drie jaar geleden door Nederlandse autoriteiten op het vliegtuig terug naar Amerika gezet. Ze moest daar bij haar drugsverslaafde vader wonen, die haar mishandelde en misbruikte. Moeder Geerte Frenken (52) deed in de zomer van 2014 al haar verhaal op pagina VROUW in de Telegraaf. Hoe gaat het nu met haar?

Geerte woonde met (haar inmiddels ex-man) Dave en hun dochter Jasmijn in Amerika. Toen ze hem verliet, verhuisde ze samen met Jasmijn naar een andere staat. Ze moedigde het contact tussen Jasmijn en haar vader aan, maar elke keer als haar dochter terugkwam was ze meer gespannen.

In de boeien geslagen

Op school vertelde Jasmijn dat ze werd opgesloten door haar vader en dat hij dingen met haar deed die haar bang maakten. Toen ze 8 jaar was nam Geerte haar - met toestemming van de vader - mee naar Nederland. Nadat ze hoorde dat hij haar vanaf haar vierde misbruikte en wit poeder versneed en haar dat aanbood, besloot ze met haar in Nederland te blijven. 

Geerte: "De laatste keer dat Jasmijn mij zag, werd ik in de boeien geslagen. Dit gebeurde toen ik haar naar school wilde brengen. Vlak voordat we bij de auto waren, werden we vanuit de bosjes besprongen door een team van agenten in zwarte commandopakken.''

Geerte Frenken drie jaar na de ontvoering van haar dochter

Uren vastgehouden

''Zonder afscheid van elkaar te mogen nemen werd Jasmijn krijsend en schoppend in een auto afgevoerd. Haar auto ging naar het vliegveld, die van mij naar het politiebureau. Ik werd uren vastgehouden, omdat ik mijn kind in Nederland zou hebben achtergehouden."

"De dag waarop ik Jasmijn uit het oog verloor is de ergste dag uit mijn leven. Jasmijn wist net als ik dat deze dag ooit zou komen. Twee weken voordat ze uit mijn leven werd gerukt vertelde ze mij dat ze het gevoel had dat ze een reïncarnatie van Anne Frank was.''

Maanden ondergedoken

"We hadden namelijk maanden ondergedoken gezeten op verschillende plekken in Europa. Haar vader deed er intussen alles aan om Jasmijn terug te halen naar haar geboorteland Amerika."

Nu, drie jaar later, zit Jasmijn nog steeds in Amerika. Waar ze precies woont weet Geerte niet. Haar ex-man heeft ervoor gezorgd dat Jasmijn weinig tot geen contact meer met haar moeder heeft.

Hersentumor

"Hij had alles dichtgetimmerd. Hij had haar school ingelicht over haar 'gevaarlijke moeder' en waarschijnlijk had hij Jasmijn zo gehersenspoeld dat ze mij nu als een heel ander persoon ziet."

"Toen ik afgelopen april hoorde dat een hersentumor mijn ex-man fataal was geworden, vond ik dat vooral triest voor Jasmijn en de rest van zijn familie." 

Via de rechter

"Maar zelf ben ik opgelucht. Want ik zie hem als de gijzelaar van mijn kind. Wat hij heeft gedaan is absurd. Hij heeft mijn kind weggekaapt via de rechter en ik heb heel lang niet geweten of Jasmijn überhaupt nog in leven was."

Geerte heeft nog steeds de voogdij over Jasmijn, maar het ziet er niet naar uit dat Jasmijn snel terugkeert naar Nederland. "Tot mijn stomme verbazing heeft de broer van mijn ex-man, die Jasmijn helemaal niet kent, de voogdij over haar gekregen!''

Falend rechtssysteem

''Hij woont vlakbij New York, ruim 3.000 km van haar huidige woonplaats. Ze zal dan afscheid moeten nemen van haar vrienden en vriendinnen en weer helemaal opnieuw moeten beginnen."

Waar Nederland had moeten handelen na het overlijden van de vader van Jasmijn, is dit niet gebeurd. Geerte is woedend op het falende rechtssysteem waar haar dochter slachtoffer van is geworden.

Voogdij naar haar oom

"Ik ben zo gefrustreerd dat ik door Amerikaanse advocaten financieel geruïneerd ben, dat ik inmiddels ben omgeschoold tot jurist. Ik vecht al een jaar zelf de rechtszaken aan.''

''Nadat ik hoorde dat mijn dochter er nu alleen voor staat, heb ik dagenlang achter mijn computer gezeten om allerlei moties in te dienen. Toen ik hoorde dat de voogdij alsnog naar haar oom ging, zakte de grond onder mijn voeten vandaan."

Verenigde Naties

"Het verhaal van Jasmijn is zo bizar, dat sommigen denken dat ik degene ben die hier fout zit. 'Ze werd niet voor niets bij haar drugsgebruikende vader geplaatst, dan zal haar moeder wel echt knettergek zijn', hoor ik ze denken.''

''Gelukkig heb ik veel mensen in mijn omgeving die mij steunen. Recent heb ik gehoord dat de Verenigde Naties mijn klacht tegen de Nederlandse overheid serieus neemt en mij gaat helpen.''

Televisieshow 

Geerte, die ook een site heeft: "Natuurlijk snap ik dat ze gehecht is aan de omgeving waar ze nu al drie jaar woont, maar daar zal ze waarschijnlijk toch weg moeten. Met heel mijn hart hoop ik dat ze op een dag in de taxi stapt naar het consulaat en dat ze eindelijk terugkeert naar Nederland."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Van de partners van VROUW