Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bron: KRO - NCRV Pers, Programma Memories
Foto: Bron: KRO - NCRV Pers, Programma Memories
Hoe gaat het nu met?

Na 25 jaar herenigd met Jamaicaanse liefde:
'Nú laat ik hem nooit meer gaan!'

Yara Mens

E

Een jaar geleden vertrok Marjolein met de makers van het programma Memories naar Jamaica om haar oude liefde Steve na 25 jaar weer in de armen te sluiten. Na de uitzending was het voor heel Nederland overduidelijk: de liefde tussen deze twee is nog láng niet over!

Even terug naar hoe het allemaal begon. Het is begin jaren negentig wanneer Marjolein samen met een vriendin naar Jamaica vertrekt. "Jamaica stond al heel lang op mijn lijstje. Vanwege de reggaemuziek, maar ook vanwege de vrijheid, de zon, het strand en de totaal andere cultuur." 

De vakantie pakt nóg beter uit als Marjolein de Jamaicaanse Steve leert kennen. "Het was in een barretje dat Zooloos heet," herinnert ze zich. "Hij keek naar mij, en ik keek naar hem. Meteen dacht ik: ‘Wow, die is écht heel leuk'."

Romantiek op Jamaica

Een mooie vakantie breekt aan. De twee brengen veel tijd met elkaar door. Steve laat Marjolein het eiland zien en Marjolein gaat hem steeds leuker vinden. Steve is reggaezanger en verdient een deel van zijn geld met zijn muziek. Ook dat vindt Marjolein leuk aan hem. "Als musicalactrice zat ik in het artiestenwereldje en doordat hij ook bezig was met muziek begrepen we elkaar."

In eerste instantie is Steve gewoon een vakantieliefde, maar later realiseert Marjolein dat er toch wel meer is tussen hen. "Toen ik wegging uit Jamaica had ik heel sterk het gevoel: ik ga jou weer zien. Het was gewoon niet klaar toen ik wegging. Ik wilde meer van hem weten." 

Na haar vakantie in Jamaica schrijven ze brieven naar elkaar, want bellen is te duur. Tijdens een rondreis met een groep door Midden-Amerika belandt Marjolein ineens in Belize, wat haar door hetzelfde reggaesfeertje erg aan Jamaica moet denken. "Eenmaal daar dacht ik: ‘wat doe ik hier?’ en toen boekte ik een ticket naar Jamaica. Ik was zó vlakbij en ik wilde Steve zien."

Cultuurverschillen

Na die week is het nog duidelijker dat ze meer tijd met elkaar willen doorbrengen en Steve komt voor drie maanden naar Nederland. Hoe fijn ze het samen ook hebben, de cultuurverschillen blijken toch te groot. "We hebben nooit uitgesproken wat we zouden gaan doen, maar eigenlijk wist ik al dat het niet ging werken. Ik heb hem op Schiphol afgezet en dat was moeilijk. Na drie maanden met hem te zijn geweest, voelde het leeg zonder hem."

"We hebben nog wel even brieven geschreven, maar uiteindelijk bloedde het dood. Het leven gaat door. Heel soms schreef ik hem nog, maar op een gegeven moment kreeg ik die brieven steeds retour. Pas anderhalf jaar geleden kreeg ik ineens weer een kaart van hem in de brievenbus mét zijn telefoonnummer. We zijn toen weer in contact geraakt, en alles kwam natuurlijk weer boven."

Na 25 jaar weer terug…

Ze besluit dat ze Steve weer wil zien en samen met de Memories-crew reist Marjolein na al die jaren weer terug naar Jamaica. Stikzenuwachtig is ze, maar zodra ze hem ziet lopen, weet ze het direct weer: "Dat is mijn man." 

Ze laten elkaar niet meer los en ook als de crew langzaam afdruipt wil Marjolein niet meer bij Steve weg. "Ik was alles en iedereen om me heen vergeten," herinnert ze zich lachend.

Dat het gevoel na 25 jaar nog zo sterk blijkt te zijn, doet Marjolein beseffen dat ze Steve niet nog een keer wil kwijtraken.

"Terug in Nederland ben ik meteen aan de slag gegaan om een visum voor hem te regelen, zodat hij in de zomer hierheen kon komen. Dat lukte steeds maar niet, dus heb ik uiteindelijk zelf een ticket voor de herfstvakantie geboekt. Daarna kreeg ik ineens een bericht dat Steve toch naar Nederland mocht komen. Uiteindelijk was hij hier dus twee weken in september en zag ik hem in oktober weer."  

Daarna moeten ze even wachten, maar in februari gaat Marjolein weer die kant op. "En Steve is nu weer net een maand in Nederland geweest, dus we hebben elkaar nu wel veel gezien. Dat is alleen niet vol te houden. Ik heb gewoon een normaal salaris, maar dit kost zo ontzettend veel geld. Voorlopig moet ik echt even gaan sparen voordat we elkaar weer kunnen zien."

De toekomst

Uiteindelijk hopen ze samen een leven in Nederland op te kunnen bouwen, maar zo makkelijk gaat dat niet. "Het is heel lastig om een verblijfsvergunning voor hem te regelen. Op Jamaica zit geen Nederlandse ambassade, dus dan moet hij voor zijn examens en papieren steeds naar Cuba. Alleen dat al kost zoveel geld. We willen zo graag bij elkaar zijn, maar het wordt ons wel ingewikkeld gemaakt."

Dat Marjolein in Jamaica gaat wonen, is in elk geval geen optie. "Het is daar te gevaarlijk. Als ik naar Steve toega, kan ik ook niet bij hem slapen, maar ga ik in een hotel, omdat ik in zijn buurt bijna niet over straat kan."

En als hij dan hier zou wonen? "Met die cultuurverschillen kunnen we in elk geval wel beter omgaan. Ik denk dat als je ouder wordt en je meer hebt meegemaakt je elkaar toch wat beter kunt begrijpen."

"Soms moet ik ook wel lachen. Dat wij hier zo dicht op elkaar parkeren bijvoorbeeld, vindt Steve vreselijk. Een auto in Jamaica is echt heilig, als je daar zo dicht op iemand zou parkeren, heb je echt een groot probleem. ‘En je moet toch snel weg kunnen in nood?’ zegt hij dan. Maar dat is hier natuurlijk helemaal niet echt aan de orde."

Herkend op straat

Veel lastiger dan de cultuurverschillen zal misschien wel het financiële aspect zijn. "Het is heel logisch, maar Steve kent de waarde van geld gewoon niet echt. Daar heeft hij nooit mee leren omgaan, want daar leef je gewoon van wat je hebt. Hij ziet geen verschil in boodschappen van 50 of 150 euro. Bovendien is het nog maar de vraag of Steve hier als muzikant makkelijk aan de bak kan komen." 

Grappig is wel dat Steve wel overal in Nederland wordt herkend. "We zijn natuurlijk best een opvallend stel samen. En na die Memories uitzending worden we regelmatig staande gehouden en willen mensen met ons op de foto, haha."

Niet makkelijk

Zolang Steve nog niet 'voorgoed' naar Nederland komen, appen de twee elke dag, want Skypen of bellen is lastig. "Hij heeft wel een computer, maar wat kun je daarmee als je geen wifi hebt? Af en toe word ik wel gek van dat appen, want soms wil je iemand ook gewoon echt even spreken of moet er even snel iets geregeld worden. Dat kan dan gewoon niet."

Een makkelijke liefde is het niet, maar dat houdt hen allebei niet meer tegen. "Als we samen zijn, is het alle moeite dubbel en dwars waard. We vinden wel oplossingen. Ik heb hem al een keer laten gaan en dat doe ik nooit meer!"

VROUW jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.