Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Hoe gaat het nu met?

Jamie (7) is ondanks dwarslaesie niet uit
het zwembad weg te slaan

journalist

Marjolein de Jong

W

Weet je nog: de stoere Jamie, die ondanks zijn dwarslaesie toch zijn A-diploma haalde? Ruim een jaar geleden spraken we zijn moeder, Nancy. Met het nieuws dat hij onlangs zowaar zijn C-diploma haalde, belden we opnieuw met Nancy. Hoe gaat het nu met het gezin?

Jamie werd 3,5 jaar geleden aangereden en liep een dwarslaesie op. Nancy vertelt: “Het gaat goed met Jamie (7). Hij heeft pas zijn C-diploma gehaald met zwemmen. Daar zijn we natuurlijk super trots op. Het is weer een mijlpaal in zijn leven. Hij zwemt gewoon op eigen kracht: hij gebruikt zijn benen niet, maar zijn bovenlichaam is goed ontwikkeld.”

Hallucinaties

“Ik sta zo trots als een pauw langs de zijlijn”, vertelt Nancy ontroerd. “Toen hij door de gatenmat zwom, waren alle ouders aan het applaudisseren. Het was echt een kippenvelmoment.”

Jamie eerder dit jaar met zijn B-diploma

Ondanks dit heugelijke nieuws, loopt het gezin wel tegen moeilijkheden aan. Door de medicijnen die Jamie slikt voor zijn spasmen, heeft hij last van hallucinaties en angsten. Hij ziet dieren en mensen die er niet zijn. Zo ziet hij in een ventilator ineens een gezicht. Ik kan dan wel zeggen dat het niets is, maar voor hem is het heel beangstigend.”

Reguliere school

Iedere dag gaat Nancy naar Jamie's school om hem te katheteriseren. Ze ziet hem dan vaak in zijn eentje rondrijden. “Ik vroeg hem een keer waarom hij alleen aan het spelen was, waarop hij antwoordde dat niemand met ‘m wilde spelen omdat hij niet mee kon doen met de buitenspelletjes. Gelukkig vindt hij over het algemeen wel aansluiting, maar kinderen kunnen soms best hard zijn.”

Met haar man heeft Nancy het er daarom weleens over gehad of een reguliere school wel het beste is voor Jamie. “Enerzijds wil je hem beschermen, omdat hij al zoveel dingen heeft moeten incasseren. Maar aan de andere kant denk ik dat ik het niet moet doen, omdat hij ook moet leren en groeien om later de wijde wereld in te gaan. Dat is een lastige tweesprong.”

De trotse Jamie

Geen brief, geen kaartje, niets

Wat Nancy ook nog regelmatig bezighoudt, is dat zij nooit iets vernomen heeft van degene die hen heeft aangereden. Dit terwijl diegene in hetzelfde dorp woont als de familie. “Hij weet wie we zijn, want we wonen in een klein dorp. Bovendien zit Jamie in een rolstoel dus we zijn herkenbaar op straat. Dat is het gekke: hij weet wél wie wij zijn, maar wij niet wie hij is.”

“Ik zou wel willen vragen of hij zich realiseert wat hij ons als gezin en vooral Jamie heeft aangedaan. Wat hij hem heeft afgepakt. Als ik de veroorzaker van dit letsel was, was ik wel naar het ziekenhuis gegaan – al was het met lood in mijn schoenen. Maar we hebben nooit iets vernomen: geen woord, geen kaartje, geen brief, niks.”

Hecht gezin

Toch geeft Nancy aan dat Jamie en de rest van het gezin gelukkig zijn. “Er zullen vast nog wel momenten van frustratie komen, maar Jamie blijft lol hebben in het leven. Zijn drie grote broers trekken hem er ook wel doorheen. We waren altijd al hecht, maar na het ongeluk zijn we alleen maar hechter geworden. Op zo’n moment realiseer je je wat echt belangrijk is. Als ik anderen soms hoor over kleine dingetjes, denk ik: ‘waar maak je je druk om?’"