Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Hoe gaat het nu met?

Myra's man overleed aan ALS:
We praten nog steeds veel over hem

journaliste

Eline Doldersum

V

Vandaag springen 2500 volwassenen tijdens de zesde editie van de Amsterdam City Swim in de Amsterdamse grachten om geld op te halen voor ALS. Een beladen dag voor Myra Zweekhorst; zij verloor haar man Paul aan ALS.

Paul is 43 als bij hem de dodelijke spierziekte ALS wordt ontdekt. "We hielden elkaar vast en dachten: 'Dit kan niet waar zijn'. Ik vond het zo oneerlijk. Zo'n fantastische vader, zo'n geweldige vent. Hij had niemand iets kwaad gedaan en dan moest hem dit overkomen!" 

"Ik voelde me zo onmachtig. Voor Paul kon ik niets doen, behalve hem vasthouden. Ik besefte de leegte ervan en wist: 'Hier begint het afscheid'", vertelde Myra vijf jaar geleden in VROUW magazine.

Tijdens de vakantie

Paul overleed, een klein jaar na publicatie, na ruim vier jaar ziek te zijn geweest. "Hij was op, kon helemaal niets meer. Tijdens een vakantie op de Veluwe liet hij mij weten dat hij niet meer verder wilde leven." 

"Natuurlijk wist ik diep van binnen dat het moment een keer zou aanbreken, maar toch was het zo verdrietig. We hebben daarna nog een hele liefdevolle week gehad samen, alles gezegd wat we wilden zeggen en daarna is hij in alle rust gegaan."

Draaiende houden

"De periode na zijn dood was heel moeilijk. Vooral omdat ik toen pas merkte wat een enorme impact zijn ziekte heeft gehad. Ik had niet alleen de zorg voor Paul gehad, maar moest tegelijkertijd ook nog een gezin met twee kleine kinderen draaiende houden." 

"Er was niemand meer waarop ik kon terugvallen. Dat was, in combinatie met alle emoties, best wel heel zwaar, alleen gaf ik daar voor Pauls dood nooit aan toe omdat ik er voor hem wilde en moest zijn."

Boek lezen

Inmiddels is de rust wedergekeerd in huis. "Het gaat goed. Ik heb veel plezier in mijn werk als zzp'er, zit goed in mijn vel en merk ook dat het opgejaagde gevoel steeds meer naar de achtergrond verdwijnt."

"Zo was een boek lezen lange tijd echt onmogelijk. Puur omdat ik daar de rust niet voor had. Ik had altijd het gevoel dat ik iets móest doen. Dat gaat nu steeds beter, ik kan weer genieten. Heel langzaam vind ik mezelf weer een beetje terug."

Opnieuw verliefd

Daarnaast is er ook een nieuwe man in Myra's leven. "Ik had nooit verwacht dat ik opnieuw verliefd zou kunnen worden. Ik denk doordat ik al vier jaar lang langzaam afscheid nam van Paul,  ik mijn hart ook sneller weer heb kunnen openen. Vervangen zal hij Paul nooit, maar door hem heb ik mijn leven wel weer een nieuwe wending kunnen geven. Daarvoor alleen al ben ik hem ontzettend dankbaar."

Dat haar kinderen, van inmiddels 15 en 13, opgroeien zonder vader, blijft Myra verdrietig vinden. "Paul zal ze nooit leren zeilen, skiën en kamperen op de manier die alleen hij had gekund. Wel praten we nog steeds veel over hem. Dan vertel ik de kinderen bijvoorbeeld hoe hij in een bepaalde situatie had gereageerd, welke trekjes ze van hem hebben maar vooral wat een geweldige vader hij was."

In hele kleine dingen

"Ik ben heel gelukkig met mijn nieuwe partner, maar missen doe ik Paul nog steeds. Er gaat geen dag voorbij waarop ik niet aan hem denk. Dat zit 'm in hele kleine dingen; een liedje op de radio of een blik in de ogen van onze kinderen." 

"Ik vind het heel jammer dat ik hem zoveel mooie dingen niet meer kan vertellen of laten zien. Dat we onze kinderen niet samen groot kunnen brengen. Al heb ik wel het gevoel dat hij altijd nog ergens is. Dat hij met ons mee kijkt en over ons waakt. "

Amsterdam City Swim

De toekomst ziet Myra dan ook zonnig tegemoet. "We hebben ons leven, vier jaar na de dood van Paul, weer aardig op de rit. Het leven lacht ons weer toe, we proberen er zoveel mogelijk van te genieten. Natuurlijk zullen de verdrietige momenten altijd blijven, zoals met de Amsterdam City Swim. Dat blijft confronterend. Het herinnert ons toch aan het verlies van Paul."

Al vindt Myra het wel een fantastisch evenement. "Ik heb zelf ook een aantal keren mee gezwommen, we hebben immers van dichtbij meegemaakt hoe slopend ALS is. Het is en blijft belangrijk om aandacht te vragen voor deze spierziekte, opdat er meer onderzoek gedaan kan worden en er in de toekomst - hopelijk - geen mensen meer aan hoeven te overlijden."

Jij op VROUW.nl

Heb jij in jouw nabije omgeving ook te maken gehad met ALS? En wil je jouw verhaal met ons delen?

Dan kan dat hier...