Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rachel van Glabbeek
Foto: Eigen foto
Hoe gaat het nu met?

Rachel uit 'Lelijke eendjes':
Nu denk ik als ik douche 'Wow!'

Irene Westra

T

Twee jaar geleden was Rachel van Glabbeek (25) te zien in Lelijke eendjes. Ze voelde zich doodongelukkig met haar cup AA. "Ik had net zoveel borst als mijn dochtertje van 3", vertelde ze emotioneel. Nu heeft ze cup C. Hoe heeft de ingreep haar leven veranderd?    

"Ik voel me eindelijk écht een vrouw. Vroeger droeg ik altijd twee bh’s over elkaar, zonder uitzondering. Ik vermeed de spiegel, en als ik er al inkeek, was het alleen naar mijn gezicht. Je kunt je echt niet voorstellen wat zoiets met je zelfvertrouwen kan doen."

Seksualiteit

"Vroeger werd ik vaak gepest tijdens de gymles. Dan werd er bijvoorbeeld geroepen dat ik wc-papier in mijn bh had gestopt. Daardoor verloor ik mijn zelfvertrouwen. Ik voelde me zo vies, lelijk en mannelijk. Met die gedachten stond ik op en ging ik naar bed."

"Toen ik ouder werd, begon seksualiteit er ook steeds meer bij te horen. Maar als ik intiem werd met iemand, mocht hij nooit aan mijn borsten komen of daar zelfs maar bij in de buurt. En ik droeg altijd een T-shirt. Mijn toenmalige vriend zei vaak: 'Je bent mooi zoals je bent. Sommigen hebben ze wel, sommigen hebben ze niet. Dat is nu eenmaal zo.' Maar hij kon zoiets duizend keer zeggen, het drong toch niet tot mij door."

Wow

"Tijdens de opnames van Lelijke eendjes moest ik mijn shirt uitdoen en toen dacht ik echt: 'Waarom doen jullie me dit aan?' Ik vond dat zo verschrikkelijk! Maar het is absoluut de moeite waard geweest. Nu ben ik zó gelukkig met mijn borsten. Elke keer als ik ga douchen, kijk ik er even naar en denk ik: 'Wow!'"

"Eerst kocht ik altijd shirts tot aan mijn nek, zodat de twee bh’s die ik droeg niet opvielen. Nu koop ik álles: off-shoulder-shirts, hemdjes met decolleté… het maakt niet uit. Ook met make-up heb ik dat. Twee jaar geleden droeg ik minimale make-up, nu sta ik vrij lang voor de spiegel. Maar ik weet ook niet echt of dat een goed teken is, haha."

Voor het eerst weer seks

"Het heeft wel even geduurd voor ik me zo voelde. Toen ik na de operatie voor het eerst weer seks had, was ik best bang. Het zat nog zo in mijn koppie. Mijn zelfvertrouwen kreeg ik gewoon niet van de een op de andere dag terug. Dat heeft duidelijk tijd nodig."

"Toch is het gek. Ik word regelmatig aangesproken door andere vrouwen met kleine borsten. Dan kijk ik naar die persoon en denk ik: 'Maar die borsten heb je helemaal niet nodig; je bent prachtig zoals je bent!' En dan denk ik: 'Ik was eigenlijk ook mooi zoals ik was, alleen zag ik dat zelf niet...' Dus wees blij met hoe je borsten eruitzien, klein of groot, het maakt niet uit. Dat besef ik nu."