Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto Maartje Terwindt
Hoe gaat het nu met?

Maartje won 'Slag om Pampus':
Kris en ik waren nog maar net samen

Lisette de Ronde

M

Maartje Terwindt (43) won in 2008 samen met Kris - met wie ze toen nog maar een paar maanden samen was - het NCRV-programma Slag om Pampus. In die afvalrace streden zeven stellen om de fortwachterbaan op Pampus, een eilandje vlakbij Amsterdam. Na zes jaar verliet het stel - dat daar ook een zoontje kreeg - het eiland na onenigheid. "Dat was jammer en verdrietig, want we hadden een fantastische tijd op Pampus."

"Kris kende ik van mijn tijd op Curaçao, waar we werkten op een duikschool. Toen Kris naar Nederland ging, volgde ik een paar maanden later. Al die tijd hadden we wel contact gehad, via e-mail of sms, maar toen we beiden in Nederland waren, besloten we om elkaar weer in het echt te zien. Ik wist ineens niet wat ik moest aantrekken."

Dagdromen

"Ik werd zenuwachtig en dacht: 'Oh god, wat heb ik nou ineens?' Ik realiseerde me dat ik hem heel erg leuk vond. Gelukkig voelde hij hetzelfde voor mij en kregen we niet veel later een relatie. We wisten al hoe fijn het was om met elkaar te werken en waren dan ook aan het dagdromen over wat leuk zou zijn om samen te doen."

"Toen Kris een paar maanden later bij mij thuis een krant opensloeg, stuitte hij op een advertentie dat er fortwachters werden gezocht voor het eiland Pampus. Het klonk heel leuk. Ik kende het eiland een beetje, omdat ik er wel vaker langs was gezeild en de functieomschrijving was ons op het lijf geschreven."

Stormachtige dag

"We hebben er twee nachten over geslapen. We waren nog maar kort samen maar het enige wat ons eigenlijk afschrikte, was dat er een tv-programma van gemaakt zou worden. Ik vertelde Kris dat het een hoger doel diende, en dat toch niemand van onze vrienden op vrijdagavond naar het programma zou kijken. Die stonden dan in de kroeg."

"Niet veel later werden we uitgenodigd door de toenmalige fortwachters van Pampus. Wij vonden het zo leuk, dat we het bezwaar van op tv komen aan de kant schoven. We wonnen de wedstrijd en verhuisden op een stormachtige dag in februari 2008. Er was wel een beleid, maar we konden daar onze eigen invulling aan geven."

Sociale leven

"Ik weet nog dat toen we gingen solliciteren ik dacht dat we alleen in het weekend van het eiland afkwamen. Maar in de praktijk waren we bijna dagelijks aan wal. Bijvoorbeeld om Olivier naar het kinderdagverblijf te brengen of om langs te gaan bij opa en oma."

"We hadden twee boten tot onze beschikking en er was een veerboot. Ons sociale leven was door het eiland juíst heel rijk. Omdat mensen meer moeite moesten doen om langs te komen bleven ze vaak langer."

Begrafenis

"Maar we hebben ook weleens iets gemist doordat we op het eiland woonden. Bijvoorbeeld een Sinterklaasavond, of een begrafenis. Als er een storm is kun je nou eenmaal geen kant op. Gelukkig zagen we het zelf niet als probleem: ons huis was meer een soort boerderij met een stukje water ertussen."

"Toch besloten we in 2014 weer aan wal te gaan wonen. We hadden van tevoren bedacht dat we dit vijf, zes jaar wilden doen. Daarna zou het weer tijd zijn voor iets anders. Toch was er nog een reden waarom wij het eiland verlieten." 

Andere toekomstideeën

"Het bestuur van de Stichting Forteiland Pampus had andere toekomstideeën over Pampus dan wij. Er moest gereorganiseerd worden en onze functie zou komen te vervallen. Iets waar wij het niet mee eens waren, en ons dus ook tegen hebben verzet. Maar dat heeft niet mogen baten." 

"Dat was jammer en verdrietig, want we hadden een fantastische tijd op Pampus. Maar tegelijkertijd zorgde het ervoor dat we onze zoon Olivier, toen 4, aan wal meer zelfstandigheid konden bieden." 

Goed doel

"Na ons avontuur op Pampus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Werken voor een goed doel was wat ik wilde en ik belandde bij NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, red.)." 

"Daar houd ik me vooral bezig met fondsenwerving, acties en evenementen. En Kris kon terug naar de werkgever voor wie hij vóór ons avontuur op Pampus ook al had gewerkt."

Rolstoel

"Daarnaast zit ik dit jaar met andere sportievelingen in een NSGK-team, waarbij we, met en zonder beperking, meedoen aan de eerste versie van de Damloop voor wheelers. 5 Kilometer afleggen in een rolstoel is heel zwaar, dus ik ben nu vooral aan het trainen!"

"De leukste herinnering aan onze tijd op Pampus? Daaruit kan ik er niet slechts eentje kiezen. Alles was bijzonder: continu bezig zijn met de natuur, twee weken vastzitten op het eiland omdat het vastgevroren was... Het leek net Antarctica!"

Sterren

"We hebben een drive-in bioscoop gemaakt voor boten, wat nu nog een jaarlijks terugkerend evenement is, en we hadden uitzicht op Amsterdam en Almere, waar het leven alsmaar doorgaat, terwijl wij rustig naar de sterren keken."

"Na Pampus moesten we eerst weer even landen. Een baan vinden, en op zoek naar een school voor Olivier want hij was inmiddels dus 4. Maar het begint weer te kriebelen."

"Misschien met een boot de oceaan over, een tijdlang in het buitenland wonen, of iets doen met de verhalen die ik heb meegemaakt op Pampus? Al is het maar dat onze zoon Olivier dat later kan teruglezen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!