Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe gaat het nu met?

Amber werd in elkaar geslagen
toen ze het opnam voor haar vriend

Sam ten Hove

B

Begin september kwamen de berichten op Facebook voorbij van een zwaar toegetakelde Amber Terwingen (18). Tijdens een feestje nam zij het op voor haar homofiele vriend Mathijs, die om zijn geaardheid werd uitgescholden. 

Bijna drie maanden geleden ging Amber met haar beste vriend Mathijs naar een feestje: “Het was binnen heel warm, dus we wilden buiten even afkoelen. Daar begon een groep jongens te roepen: ‘Homo, we willen jou hier niet.’ Ze bleven maar nare dingen roepen, dus ik ging vragen of ze wilden stoppen, op een heel normale manier.

Meteen duwde iemand me toen op de grond en daarna begonnen ze allemaal op me in te slaan. Met zijn vijven gebruikten ze mij als boksbal. Mathijs heeft me eruit gehaald."

 

Hij deelde vervolgens op Facebook een boze boodschap aan de daders. Op de foto’s was te zien hoe erg Amber was toegetakeld. Ook de moeder van Amber deelde een emotionele boodschap

Mentaal

De dagen daarna leek het goed te gaan met Amber, maar ze kreeg toch een terugval en werd in het ziekenhuis opgenomen. Inmiddels is ze weer thuis, gaat ze weer naar school en af en toe op stap. “Fysiek gaat het beter. Mijn neus is nog wel gevoelig en het stukje tand dat eraf was, hebben ze bij de tandarts gemaakt, maar dat blijft eraf vallen.

Mentaal is het nog wel zwaar. Toen het net was gebeurd, ging ik meteen al weer naar school. In het begin ging het goed, maar toen ik herstelde en de wonden waren genezen, kwam pas de klap. School was te veel. Ik probeer nu wel weer af en toe naar school te gaan.”

Op mijn hoede

“Ik vind het niet fijn om in een drukke ruimte te zijn. Dan voel ik me angstig. Als er ergens veel mensen zijn, ben ik heel erg op mijn hoede.

Ik ben bang dat ik die jongens weer tegenkom. Toch zou ik het zo weer opnemen voor Mathijs, maar ik ga er niet van uit dat iemand weer zo zou reageren. Dit is geen normale reactie natuurlijk.”

Steun

Via Facebook werden de berichten van Amber en Mathijs massaal gedeeld en ze kregen veel steun. “Ik vond dat eigenlijk erg moeilijk. Ik werd er heel achterdochtig van, omdat ik dacht dat er misschien wel mensen tussen zaten die iets gezien hadden en dan nu gingen reageren.

Maar ik kreeg ook meer moed van alle reacties van mensen die achter mij stonden. Dat zij de tijd namen om mij beterschap te wensen, het bericht te delen of mij persoonlijk een berichtje sturen vond ik heel lief.

Daders

“Er is voor zover ik weet nog niks bekend over de daders. De politie is nog bezig met het onderzoek en laat verder niets los. Ik hoop dat de daders snel gepakt worden.”

De ouders van Amber waren vol ongeloof en met z’n drieën proberen ze de draad geleidelijk aan weer op te pakken. “Ik had nooit gedacht dat ons zoiets zou overkomen”, zegt Miriam, de moeder van Amber. “We hebben weleens zoiets in de krant gezien, maar om het dan van zo dichtbij mee te maken, is heel anders.

Ik kreeg het 's morgens te horen en het was net alsof de wereld onder mijn voeten weggleed. Wat er toen in mijn hoofd omging is onbeschrijfelijk, het was vooral ongeloof. Eric, de vader van Amber, en ik waren een wrak. Wij hebben ook rust genomen, omdat we er niet goed mee om konden gaan.

Ik vind het nog steeds moeilijk om het een plaats te geven en dat zal ook nog wel een tijdje duren. Dat geldt voor ons alle drie. We proberen de draad weer op te pakken en dat lukt stilletjes aan, met vallen en opstaan.”

Jij op VROUW

Heb jij ook iets heftigs meegemaakt en wil je daarover (anoniem) vertellen?

Deel het met VROUW