Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne Marie van Veen
Foto: Eigen Beeld
Hoe gaat het nu met?

Anne Marie: Kijk naar mij,
ik heb gerookt en ga dood

journaliste

Daphne van Rossum

D

De tabaksindustrie wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. Eerder deze maand spraken wij Anne Marie van Veen (45), moeder van vier kinderen, die strijdt tegen de tabaksindustrie. Ze heeft sinds 2014 uitgezaaide longkanker.

Als we haar spreken komt ze net uit een behandeling in het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen), het tweede ziekenhuis dat  - na het AVL (Antoni van Leeuwenhoek) - aangifte deed. "De controles zijn goed, de kanker is op dit moment niet actief."

Infuus

"Ik reageer goed op de medicijnen, om de drie weken krijg ik een infuus. Ik ben blij dat het nu al een jaar zo goed aanslaat. De 30 kilo die ik ben aangekomen door de medicatie is er nu gelukkig af. Ik heb mijn eigen lijf weer terug. Daar ben ik dolblij mee. En ik voel me ook goed.

Het lijkt wel of mensen het nu ineens oppakken. Of het begint te leven. Ik kreeg net in het ziekenhuis heel veel reacties. Mensen zeiden dat ze het moedig vinden wat ik doe, dat is natuurlijk fantastisch."

Aangifte

"Dat de ziekenhuizen nu aangifte hebben gedaan is een krachtig signaal. Er is niks ergers voor een zorginstelling dan mensen die ziek worden gemaakt; artsen hebben immers een eed afgelegd om mensen te helpen.

Ik ben zo blij dat zij hier nu mee naar buiten treden en zeggen dat het dweilen met de kraan open is. Het zou fantastisch zijn als de fabrikanten nu aangepakt worden in ons rechtssysteem, dat de productontwikkelaars worden gestraft."

Kinderen

"En dat het erop uit draait dat sigaretten niet meer bestaan, uit het straatbeeld verdwijnen of dat de schadelijke stoffen eruit worden gehaald zodat het niet meer lekker is. Ik voel me hierdoor gesterkt. Het begon voor mij om mijn kinderen te beschermen, zodat mijn kinderen als pubers niet zouden gaan roken."

Roken en pubers zijn een lastige combinatie. Volgens Anne Marie zijn de fabrikanten er vooral op uit om deze jongeren juist verslaafd te maken, omdat zij de oude rokers die doodgaan, moeten vervangen.

Bejaard

"Mijn zoon heeft ook weleens gerookt, maar hij vond het gelukkig niet lekker en hij vond het zonde van zijn geld. Maar het doel is ook mijn andere drie kinderen van het roken te houden. Mocht je kind wel al roken, blijf dan het gesprek voeren en vertellen hoe slecht het is.

Waarschijnlijk heeft het geen effect, ze zien ons toch als bejaard en zij zijn niet bezig met de gevaren. Maar als ik toen had geweten wat ik nu wist, was ik nooit met roken begonnen."

Inventief

"Als ik kinderen op straat zie roken, ga ik er meestal heen. Dan zeg ik 'Kijk naar mij. Ik heb gerookt en ik ga dood. Ik heb ook nog kinderen.' Dan gaan ze meestal een beetje lachen, maar ik weet natuurlijk niet of ze stoppen. Ik denk dat mijn boodschap moeilijk doordringt.

De tabaksindustrie is ook heel inventief. Ze mogen de 'Malboro-man' niet meer laten zien, maar sigaretten zitten gewoon in games. En waarom wordt er in een serie als Soof eigenlijk gerookt? Er zit toch juist biologisch eten in? Ik zag laatst ook een foto van Katja Schuurman met een sigaret. Niet zo handig."

OM

"We hopen dat de druk op het OM wordt opgevoerd. Als dat ministerie de aangifte ontvankelijk verklaart, dan hopen we dat het de grens overgaat. Als er één schaap over de dam is… Elk land heeft z’n eigen regels, maar we verwachten wel dat het buitenland het stokje overneemt."