Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne Marie van Veen
Hoe gaat het nu met?

Tegen kinderen op straat zegt Anne Marie:
'Kijk naar mij, ik heb gerookt en ga dood'

journaliste

Daphne van Rossum

A

Anne Marie van Veen (45) is niet de enige die het opneemt tegen de tabaksindustrie. Sinds donderdag hebben ook twee ziekenhuizen aangifte gedaan tegen de industrie. Anne Marie voelt zich gesterkt in haar missie.

“30 procent van de kankergevallen wordt veroorzaakt door tabak,” zegt Anne Marie van Veen (45). Zelf is ze al jaren ziek. In 2014 kreeg ze de diagnose uitgezaaide longkanker.

Kanker niet actief

Als we haar spreken komt ze net uit een behandeling in het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen), het tweede ziekenhuis dat na het AVL (Antoni van Leeuwenhoek) aangifte deed. “De controles zijn goed, de kanker is op dit moment niet actief. Ik reageer goed op de medicijnen, om de drie weken hang ik aan een infuus. Ik ben blij dat het nu al een jaar zo goed aanslaat. De dertig kilo die ik ben aangekomen door de medicatie is er nu gelukkig af. Ik heb mijn eigen lijf weer terug. Daar ben ik dolblij mee. En ik voel me ook goed.”

“Het lijkt wel of mensen het nu ineens oppakken. Of het begint te leven. Ik kreeg net in het ziekenhuis heel veel reacties. Mensen zeiden dat ze het moedig vinden wat ik doe, dat is natuurlijk fantastisch.”

“Dat de ziekenhuizen nu aangifte hebben gedaan is een krachtig signaal, en merken dat er zich steeds meer aansluiten. Er is niks ergers voor een zorginstelling dan mensen die ziek worden gemaakt. Artsen hebben een eed afgelegd om mensen te helpen. Ik ben zo blij dat zij hier nu mee naar buiten treden en zeggen dat het dweilen met de kraan open is. Het zou fantastisch zijn als de fabrikanten nu aangepakt worden in ons rechtssysteem, dat de productontwikkelaars worden gestraft. En dat het erop uit draait dat sigaretten niet meer bestaan, uit het straatbeeld verdwijnen of dat de schadelijke stoffen eruit worden gehaald zodat het niet meer lekker is.”

Rokende pubers

“Ik voel me hierdoor gesterkt. Het begon voor mij om mijn kinderen te beschermen, zodat mijn kinderen als pubers niet zouden gaan roken.”

Roken en pubers zijn een lastige combinatie. Volgens Anne Marie zijn de fabrikanten er vooral op uit om deze jongeren juist verslaafd te maken, omdat zij de oude rokers die doodgaan, moeten vervangen. “Mijn zoon heeft ook weleens gerookt, maar hij vond het gelukkig niet lekker en hij vond het zonde van zijn geld. Maar het doel is ook mijn andere drie kinderen van het roken te houden. Mocht je kind wel al roken, blijf dan het gesprek voeren en vertellen hoe slecht het is."

"Waarschijnlijk heeft het geen effect, ze zien ons toch als bejaard en zij zijn niet bezig met de gevaren. Maar als ik toen had geweten wat ik nu wist, was ik nooit met roken begonnen.”

“Als ik kinderen op straat zie roken, ga ik er meestal heen. Dan zeg ik ‘kijk naar mij. Ik heb gerookt en ik ga dood. Ik heb ook nog kinderen’. Dan gaan ze meestal een beetje lachen, maar ik weet natuurlijk niet of ze stoppen. Ik denk dat het moeilijk tot ze doordringt.”

Marlboro-man

“De tabaksindustrie is ook heel inventief. Ze mogen de Malboro-man niet meer laten zien, maar sigaretten zitten in games en waarom wordt er in een serie als Soof eigenlijk gerookt? Er zit toch juist biologisch eten in? Ik zag laatst ook een foto van Katja Schuurman met een sigaret. Niet zo handig.”

Druk op OM

“We hopen dat de druk op het OM wordt opgevoerd. Als ze de aangifte ontvankelijk verklaren, dan hopen we dat het de grens overgaat. Als er één schaap over de dam is… Elk land heeft z’n eigen regels, maar we verwachten wel dat het buitenland het stokje overneemt.”