Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mariecke Fransen
Foto: Eigen Beeld
Hoe gaat het nu met?

Mariecke: 'Ik weet niet of ik ooit nog
het overschot aan vel weg laat halen'

Evy Brans

V

Vorig jaar spraken we Mariecke Fransen (37) over haar eetbuistoornis. Ze was toen al zes jaar op de goede weg en probeerde met haar bedrijf Mind Your Step ook anderen te helpen om hun leefstijl aan te passen. Komend weekend presenteert Mariecke haar boek 10. We vroegen haar hoe het nu gaat met haar gewicht, de liefde en haar zelfbeeld.

 

“Ik ben alleen nog maar fitter geworden. Ik kijk niet zozeer meer naar het aantal kilo’s dat ik afval maar vooral naar de gezonde keuzes die ik maak. Ik heb mijn leefstijl aangepakt en ben hierdoor fitter en sterker geworden. Dat gewicht gaat er ook echt nooit meer bij komen.”

Geen controle

Mariecke is wel waakzaam. "Ik zal er mijn leven lang mee bezig moeten blijven. Dat wil niet zeggen dat ik niet af en toe een wijntje drink of mezelf op iets lekkers trakteer. Maar er zijn wel bepaalde dingen die ik helemaal niet meer eet omdat ze mijn oude, slechte gewoontes kunnen triggeren. Ik wil nooit meer een levensstijl hebben waarin ik geen controle heb. Ik wil bewuste en gezonde keuzes blijven maken.”

“Ook mediteer ik elke dag. Ik heb mezelf echt aan moeten leren om rust te nemen. Daar maak ik elke dag een planning voor. Het is eigenlijk best raar dat we onze lifestyle niet plannen, terwijl we dat voor werk en dergelijke wel gewoon doen. Ik mag daar elke dag bewust mee bezig zijn. Dat geeft me een goed gevoel!”

Samen oud worden

Ook haar grote liefde helpt Mariecke om rust te vinden. "Ik ben nog steeds met de liefde van mijn leven, Maurice. Hij is degene die ingegrepen heeft toen het slecht met me ging, ook al waren we toen niet meer bij elkaar.

Door mijn situatie kon ik niet meer goed voor mezelf zorgen, laat staan voor mijn partner. We hebben toen even afstand genomen maar kwamen er al snel achter dat er nog veel liefde voor elkaar was. Toen hebben we besloten de relatie weer op te pakken.”

“Hij heeft alles gezien en me enorm geholpen. We zijn even uit elkaar geweest, maar op en af zijn we nu al weer 10 jaar bij elkaar. We zijn ook heel erg met elkaar meegegroeid. Zonder Maurice had ik niet kunnen doen wat ik nu doe. Ik ben hem ook echt eeuwig dankbaar.

En met onze dierentuin, hond Lotje en katten Sam & Pietje, is het één groot feest. Ik zie mezelf met niemand anders oud worden.”

Normale BH

“Ik ben natuurlijk vroeger altijd die dikkerd geweest. Ik heb tijd nodig gehad om te realiseren dat ook ik er mag zijn. Het heeft lang geduurd, maar ik kan nu weer in de spiegel kijken en denken: ‘Dat ziet er goed uit’.

Maar als ik in mijn blote kont sta, denk ik soms wel: ‘Jezus Marieck, wat heb je jezelf aangedaan?’ Al het volume is uit mijn lichaam. Ik kan me er wel druk om maken, maar het hoort gewoon bij het proces. Ik merk dat ik ook sneller rimpels krijg, omdat mijn gezicht minder vol is nu.”

“Of ik ooit nog een operatie zou ondergaan om het overschot aan vel weg te laten halen, weet ik niet. Tegen de tijd dat ik 40 ga worden, wil ik kritisch naar mezelf kijken. Naar de theezakjes, de velletjes, en dergelijke. Ik zou het vooral heel fijn vinden om ooit weer een normale bh aan te kunnen. Daarvoor heb ik nu te veel vel over.

Ik heb geleerd om nooit ‘nee’ te zeggen, want ik weet niet hoe ik er straks over zal denken. Ik zie wel hoe het op dat moment voelt.”

Anderen motiveren

Inmiddels is Mariecke 3,5 jaar bezig met haar eigen bedrijf. "Het is te gek om van je passie, je werk te kunnen maken. Het helpt ook dat mensen zien waar ik vandaan kom, daarmee kan ik mensen bereiken. Ik was een extreem geval, maar ik zie veel vrouwen die ook een ongezond eetgedrag hebben.

Door het delen van mijn verhaal, hoop ik anderen te raken en te motiveren. Het is echt mogelijk om hier iets aan te doen, daarvan ben ik het levende bewijs.”

''Het is vooral belangrijk dat we elkaar meer steunen. Ik heb me vroeger best alleen gevoeld en schaamde me erg voor mijn lichaam. Ik wil met mijn bedrijf een platform bieden waar anderen zich goed voelen en die steun ook van elkaar voelen. Daarom vind ik het ook zo leuk dat presentatrice Laurien Verstraten me komend weekend komt steunen bij de boekpresentatie.''

En voorlopig blijft Mariecke niet stilzitten. "Naast het boek, organiseer ik onder andere workshops en geef ik bellycore workouts. Daarbij doe je oefeningen op een minitrampoline. Het leuke hieraan is dat iedereen het kan, ongeacht je lichaamsgewicht.

Ik hoop in de toekomst nog veel meer te kunnen bereiken en als het aan mij ligt blijf ik de rest van mijn leven anderen helpen!”

Winnen?

Ben je benieuwd geworden naar Mariecke’s boek 10 of wil je een keer een bellycore workout volgen? Dat kan!

 

 

Van Mariecke mogen we aan onze lezeressen 10 x haar boek ‘10’ en een tienrittenkaart voor de Bellycore workouts weggeven.

Kans maken om te winnen? Vul dan snel onderstaand formulier in!