Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sharleyne
Foto: Eigen beeld
Hoe gaat het nu met?

Stiefmoeder: Bizar dat de naam van de verdachte
op Sharleynes grafsteen staat

journalist

Marjolein de Jong

W

Wanneer Sharleyne (8) begin juni 2015 op straat gevonden wordt, bestaat voor haar vader en stiefmoeder geen enkele twijfel: haar moeder heeft haar gegooid. Uit een valconstructie blijkt nu dat haar knuffel, die ook op straat lag, alleen maar naar beneden kan zijn gegooid. "En dus moet Sharleyne ook zijn gegooid", aldus Joyce, haar stiefmoeder.

Het nieuws is voor de twee een bevestiging van wat zij vanaf het begin wisten. "Maar toen het tijdens de zitting werd bevestigd, was het toch een schok", vertelt Joyce. "Je blijft toch ergens hopen dat je het mis hebt, maar ineens is het echt."

Knuffel cadeau

"Bij elk nieuw detail is het alsof er een trein over ons heen rijdt. Het is net zoals toen de sporen van wurging door het OM bevestigd werden. We wisten het al, maar dan is het ineens echt. De gekwelde blik die ik toen bij Victor zag was zwaar. Wat ook vreselijk pijn doet is de wetenschap dat ze toch dit heeft moeten meemaken. Dat ze besefte dat degene die haar hoorde te beschermen haar dit heeft aangedaan. Dat is onverteerbaar."

Joyce en Victor denken dat het gooien van de knuffel een statement richting Victor was. "Sharleyne heeft de knuffel van Victor cadeau gehad. Ondanks dat ze al wat ouder was, ging ze nooit ergens heen zonder die knuffel. Wij denken dat het naar beneden gooien van die knuffel nog een extra schop richting Victor was. Een bevestiging van dat ze de liefde tussen Sharleyne en Victor niet gunde. Dat is het enige dat wij kunnen bedenken waarom ze dit alles heeft gedaan."

Gezag

Het liefst had Victor Sharleyne destijds bij haar moeder weggehaald, maar hij had geen gezag over haar en dus zou het ontvoering zijn geweest. "Victor heeft haar in het gemeentehuis wel erkend, maar het was hem toen niet bekend dat hij apart gezag moest aanvragen op het moment dat je niet getrouwd bent. Toen ze uit elkaar gingen, werd hem medegedeeld dat hij geen gezag over Sharleyne had."

Er raakten meerdere instanties betrokken bij het gezin en daardoor is het volgens Joyce helemaal misgegaan. "Er waren genoeg tekenen dat het niet goed ging met Sharleyne. Zo verzette ze zich steeds meer, plaste vaker in haar broek en vertelde verontrustende dingen over drugspanden. Toch verschenen er positieve rapporten en werd er niet ingegrepen. Sharleynes moeder kwam bij de instanties aan met haar mooie blauwe ogen, maar thuis ging het gewoon verder. Hadden zij ingegrepen, dan had Sharleyne nog geleefd."

Victor en Joyce

In veiligheid

Volgens Joyce gaan instanties de mist in doordat ze niet genoeg naar de kinderen kijken en te veel naar de ouders luisteren. "Een kind van een jaar of 7 kunnen ze niet geloven op zijn/haar woord. Dat snap ik. Maar er moet wel naar gekeken worden.

Voordat er nog meer gepraat wordt, moet eerst het kind in veiligheid gebracht worden. Dat is het belangrijkste. We hopen dat Sharleynes verhaal daar verandering in brengt. Wat we ook doen, we krijgen haar er niet mee terug. Als we maar één ander kindje dit lot kunnen besparen."

Grafrechten

Doordat Victor geen gezaghouder was, ontbreekt het hem nu aan de grafrechten. Omdat er in eerste instantie geen grafsteen was, plaatsten de twee een beeld van een engel op haar grafje. Maar binnen de kortste keren was die verwijderd. "We kregen te horen dat we geen grafrechten hadden en niets mochten neerzetten. De grafrechten heeft haar moeder namelijk. Zelfs haar graf wordt ons ontnomen."

Nu staat er wél een steen op Sharleynes graf, maar daar is naast Sharleynes naam ook 'Mama' in gebeiteld. "Dat doet vreselijk pijn. Hoe kan de moordverdachte nou op haar grafsteen staan? Haar naam moeten lezen kan Victor niet aan en daarom gaat hij niet langer naar het graf." Het beeld van de engel staat nu in hun voortuin. "Dat is Victors plekje om bij Sharleyne te zijn."

Sharleyne

Lege stoel

"Er gaat geen dag voorbij dat we haar naam niet noemen. Natuurlijk zijn er momenten waarop we andere dingen doen, maar haar afwezigheid is altijd voelbaar; bijvoorbeeld wanneer we aan het paasontbijt zitten en haar lege stoel er staat. Waarop ze gewoon had moeten zitten. De pijn bij Victor zien is slopend. Hij doet zijn uiterste best om ermee om te gaan, maar ik zie zijn verdriet."

Uit een eerdere relatie heeft Joyce een dochter (10), die dus een jaar jonger is dan Sharleyne. "Zij is een geschenk. Tegelijkertijd worden we er door haar aan herinnerd hoe Sharleyne nu ongeveer zou moeten zijn. Laatst keek ik met haar naar de Kids' Choice Awards, waarnaar die meiden vroeger samen keken.

Dan zie ik bij Victor de tranen. We hoeven het niet uit te spreken, we weten wat er is. Ik hoop dat er na de rechtszaak eindelijk plek komt voor een rouwproces, want aan rouwen zijn we nog niet toegekomen."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier...