Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe gaat het nu met?

Monique naar staatssecretaris in strijd
tegen site die haar dochter ziek maakte

Jolien van de Griendt

M

Monique (51) vertelde eerder al tegen VROUW dat ze ten strijde trekt om Pro-ana sites te laten verbieden. Haar dochter Sterre* (16) keek op zulke sites voor afvaltips en belandde uiteindelijk in een anorexiakliniek. Gisteren mochten Sterre en Monique op bezoek bij staatssecretaris Paul Blokhuis om hun verhaal te doen.

Op Pro-ana websites staat bijvoorbeeld hoe je het meest effectief kunt braken en hoe je dat geheim kunt houden voor je ouders. Meisjes die de sites bezoeken zijn vaak nog jong en worden helemaal meegezogen in de Pro-ana beweging.

Vaak houden ze de hele dag door contact met elkaar in whatsappgroepen. "Dan zit je kind dus in een groep met wildvreemde mensen, die haar 'motiveren' en 'steunen' om te blijven afvallen. Ze sturen elkaar foto’s en zeggen dan tegen elkaar dat ze nog te dik zijn," vertelde Monique tegen VROUW.

Aangifte

Omdat op de sites niets staat dat tegen de wet is, had de aangifte die Monique eerder deed op dat moment weinig zin. Ondertussen had ook staatssecretaris Blokhuis nog eens naar een mogelijk verbod gekeken, maar zijn reactie was een teleurstelling.

"Ik heb het gevoel dat hij erg eenzijdig geïnformeerd is. Hij heeft de Kamer geadviseerd zo’n verbod niet verder te onderzoeken, en noemde zelfs dat de sites een goede manier zijn voor meisjes met anorexia om uit hun isolement te komen!", vertelt Monique. Toch kregen Monique en Sterre de kans om persoonlijk hun verhaal te doen bij de staatssecretaris.

"Het werkt juist andersom, je raakt geïsoleerd door die site. Eerst ga je nog shoppen en leuke dingen doen met je vriendinnen, maar uiteindelijk ben je alleen nog maar bezig met Pro-ana. Gelukkig kon Sterre dat heel goed uitleggen. Ik ben heel trots op haar! Blokhuis zei dat het zijn ogen wel heeft geopend."

Opnieuw kijken

De staatssecretaris vond het verhaal indrukwekkend en heeft gezegd dat hij nog eens over zijn advies gaat nadenken. Of hij ook een ander advies gaat geven, kan hij nog niet beloven. Zelf verloor Blokhuis op 25 februari van dit jaar zijn 18-jarige dochter aan een zeer zeldzame ziekte. Ze leed aan een ziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam lijkt te keren. Hij is sinds half april weer aan het werk.

In haar strijd tegen Pro-ana heeft Monique meer ijzers in het vuur, want eerder deed ze met advocaat Mariëlle van Essen aangifte van mishandeling. Er zou namelijk volgens de letter van de wet sprake zijn van mishandeling, omdat de sites 'de gezondheid van andere mensen benadelen'. Het OM besloot toen niet over te gaan tot vervolging. Omdat de sites onder vrijheid van meningsuiting vallen, is het niet duidelijk of er sprake is van opzet. Daarnaast is het onduidelijk of meisjes echt ziek worden door de sites.

Nu zijn Monique en Mariëlle een zogeheten 'Artikel 12 procedure' gestart. Ze vragen het Gerechtshof om nog eens naar die beslissing te kijken. Het duurt een paar maanden voor duidelijk is wat daar de uitkomst van is. 

Bijval

Door haar strijd is Monique inmiddels ook in contact gekomen met anorexiapatiënten die veel op de Pro-ana sites hebben gezeten. "Van hen hoor ik vergelijkbare verhalen. Een meisje vertelde dat ze toen, in het moment, dacht dat ze enorm veel steun van de andere leden kreeg. Maar nu realiseert ze zich dat iedereen alleen maar bezig was met elkaar naar beneden trekken."

Kleine stapjes beter

Sterre is inmiddels sinds een paar weken weer thuis uit de kliniek. Wel heeft ze er nog wekelijks verschillende behandelingen en slaapt ze er elke vrijdag. Ze is nog niet genezen verklaard.

"Sterre zegt ook tegen me dat die gedachten om niet te eten er nog steeds zijn en dat als ze te lang alleen is, die de overhand krijgen. We zorgen er daarom voor dat er altijd iemand bij haar is, maar op zich gaat het er gelukkig redelijk ontspannen aan toe bij ons thuis."

*Sterre is niet de echte naam van Moniques dochter.

Oproep

Herken jij je in het verhaal van Monique, en heb jij (of heeft je dochter) ook te maken met anorexia en Pro-ana?

Laat het ons weten