Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Screenshot PZC - Guido Benschop
Hoe gaat het nu met?

Barbera werd moeder op haar 13e
en oma op haar 29ste

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

B

Barbera van der Stam (45) was nog maar 29 jaar toen zij voor het eerst oma werd. De gebeurtenis werd in 2002 breed uitgemeten in de media en de reacties waren op zijn zachtst gezegd onaardig. Hoe is het haar sindsdien vergaan? "Tegen iedereen die toen zo gemeen reageerde, wil ik zeggen: 'Je had het fout!'"

“Toen mijn dochter vertelde dat ze zwanger was, was ik in shock. Ik kreeg haar toen ik 13 was en kon alleen maar denken: ‘Oh nee, niet zij ook!’ 

Grote verantwoordelijkheid

Ik wist hoe moeilijk het was om zo jong moeder te worden, om een deel van je jeugd te moeten opgeven en om ineens zo’n enorme verantwoordelijkheid te hebben. Mijn vier kinderen heb ik zonder hulp van hun vaders opgevoed. Dat was niet wat ik voor Deborah wilde. Waar begon ze in hemelsnaam aan?

Ze wist hoe lastig wij het soms hadden en mopperde daar geregeld over. Maar omdat ze haar zwangerschap pas laat ontdekte, besloten we de baby te houden en ons er doorheen te knokken. Een paar maanden later werd Damian Angel geboren.

Negativiteit

Een vriendin was zo onder de indruk van het nieuws, dat zij de Story belde. Destijds kreeg het meest bijzondere verhaal van die week een knuffelbeer. En ja, iemand die op haar 29e oma wordt, daarin zagen ze wel een verhaal. Enthousiast gingen wij in op alle aandacht die we kregen, we vonden het zelf ook wel bijzonder.

Maar ik had nooit verwacht dat het zoveel negativiteit met zich zou meebrengen. Achteraf misschien stom, maar ik heb het artikel helemaal niet gelezen voordat het werd gedrukt. 

Zo stond er bijvoorbeeld in dat ik geen contact had met mijn ouders en dat ik alles in mijn eentje moest doen, terwijl zij mij altijd juist enórm hebben geholpen. Dat vonden zij natuurlijk vreselijk om terug te lezen.

Ook de reacties buiten onze kring waren niet mis. Van Deborah zou nooit iets terechtkomen en ik kon het ook wel vergeten. Als we samen buiten liepen, hoorden we ze fluisteren: ‘Kijk, daar heb je moeder gans met haar kuikentjes.’

De eerste periode verdeelden Deborah en ik de moedertaken. Als zij op school zat, zorgde ik voor haar baby, maar zodra ze thuiskwam, nam zij dat over.

Vanaf het moment dat Damian Angel werd geboren, heeft Deborah alles op alles gezet om een topmoeder te worden, een rol waaraan ze uiteraard eventjes moest wennen, maar ook een die haar perfect bleek te liggen.

Opleiding

Tegen iedereen die in 2002 zo gemeen reageerde, wil ik zeggen: ‘Je had het fout!’ Natuurlijk is het niet handig om zo vroeg aan kinderen te beginnen, wij hadden het zo ook niet gepland, maar het hoeft zeker niet het einde van je leven te zijn.

Deborah is een paar maanden na de geboorte van haar zoontje weliswaar gestopt met school, maar toen Damian Angel eenmaal naar school ging, heeft ze zich geweldig herpakt.

Deborah en ik zijn tegelijkertijd aan de opleiding Zorg & Welzijn begonnen en kregen een paar jaar later een dag na elkaar onze diploma in handen. Ik heb mezelf in de jaren daarna opgewerkt binnen de verpleegkunde en Deborah werkt al een hele tijd met veel plezier als kapster.

Uitkering

Achteraf heb ik er spijt van dat ik me destijds heb laten meevoeren in de mediastroom. Ik vond het moeilijk om met zoveel negativiteit te moeten omgaan. Daarnaast bracht het andere problemen met zich mee; omdat ik in 2002 werkloos was, leefden wij van een uitkering, die door alle media-aandacht in gevaar werd gebracht.

Omdat ervan werd uitgegaan dat wij onmogelijk gratis en voor niets aan alles zouden hebben meegewerkt, werd de toelage stopgezet. Ik heb alles op alles moeten zetten om te bewijzen dat ik er niets – op die knuffelbeer en een handdoek na – aan had overgehouden. 

Goede vrienden

Deborah is nog steeds samen met de vader van Damien Angel en heeft inmiddels nog een kindje. Mijn andere dochter is ook mama geworden en zo ben ik op mijn 45e oma van vier prachtige kleinkinderen. Negatieve reacties krijg ik niet meer, maar als ik over mijn kleinkinderen begin, zie je ze rekenen. 'Je bent al oma? Je ziet er nog zo jong uit!' Ik kan er wel om lachen.

Doordat mijn kinderen en kleinkinderen zo dicht bij elkaar zitten qua leeftijd – mijn jongste scheelt maar vier jaar met Damian Angel – zijn het goede vrienden geworden. Niet alleen die twee, trouwens. Alle kinderen zijn gek op elkaar. We zijn one big happy family, niets staat ons nog in de weg!”

Jij op VROUW

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen? 

Stuur een berichtje

*Dit verhaal verscheen eerder op VROUW.nl. In verband met het thema van VROUW Magazine dit weekend - Moederdag - plaatsen we het opnieuw.