Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Judith met haar moeder Sharon
Foto: Eigen Beeld
Hoe gaat het nu met?

Sharons dochter (9) is overleden:
Ineens hoorde ik haar niet meer

journaliste

Daphne van Rossum

E

Eerder al spraken we Sharon Lenting over haar dochter Judith, een meisje met neuroblastoom: een vorm van kanker die vooral bij kinderen voorkomt. Februari 2017 was er goed nieuws: Judith was schoon verklaard. Maar de kanker kwam terug en Judith (9) overleed. We spraken haar moeder opnieuw. "Ik blijf haar voorlezen."

Sharon: "Het gaat met vallen en opstaan, het is heel heftig. Ik heb in een dal gezeten. Judith heeft ons op 1 november verlaten, toch nog wel behoorlijk onverwacht. Ze is in haar slaap gegaan. Ik had nog vertrouwen dat het goed zou komen, maar haar lichaam was op. Ze was klaar. 

Diagnose

Ik was er op dat moment bij. Ik bivakkeerde al weken bij haar op de kamer op een klapbed. Judith sliep, ze had veel pijn en ademende in de nacht onrustig. In de morgen werd haar ademhaling rustiger. Ik was wakker, lag op bed en ineens hoorde ik haar niet meer. Op dat moment verging mijn wereld: mijn meisje van 9 jaar was er niet meer!

Toen Judith 6 was kreeg ze de diagnose. Ze heeft drie jaar gevochten. Maar ze was heel vastberaden, doodgaan stond niet op de planning. We wisten dat ze zou kunnen overlijden maar hadden altijd het gevoel dat ze de ziekte kon verslaan.

Harry Potter

Helaas werd haar lichaam zwakker toen de kanker voor de tweede keer terugkwam. Haar bloedwaarden bleven laag en toen hebben we een doelenlijst gemaakt, met dingen die ze nog wilde doen.

We zijn in juni met Make-A-Wish nog een paar dagen met z'n viertjes naar Londen geweest, ook naar de Harry Potter Studio’s. Dat was geweldig en Judith heeft er ontzettend van genoten... We wilden ook nog naar Israël maar dat is er helaas niet meer van gekomen.

Eigen Beeld

Roze kistje

Judith stond er zo positief in en ze was zo sterk. Ze mocht dan nog maar 9 zijn, ze was zo volwassen. Ze was bezig met het leven, niet met de dood. Ze was bezig met beter worden. De begrafenis hebben we heel klein gehouden.

Met een mooi roze kistje en een groepje van twinitg mensen. Het was heel mooi en open. Er waren geen speeches, maar we hebben om haar kist over haar gesproken, hoe ze was. Wat herinneringen. Het belangrijkste was dat we bij elkaar waren en konden uitspreken wat Judith voor ons had betekend.

Energieballetjes

Nog steeds lees ik haar elke avond voor uit Harry Potter. Soms ervaar ik daarbij haar aanwezigheid en dat geeft mij een gevoel van berusting. We hebben een filmpje gemaakt waarop je ziet dat er allemaal stofjes verschijnen als ik begin te lezen.

Sommigen noemen dat Orbs, energieballetjes. Ze komen naar me toe, die balletjes. Ik put daar troost uit. Ik ben ervan overtuigd dat ze nu op een betere plek is. Ze heeft fysiek geen pijn meer, dat is fijn.

Tattoo

De afgelopen tijd is een rollercoaster geweest. Iedereen in ons gezin gaat er op een eigen manier mee om. Ook mijn dochter Leonie (12). Maar voor ons allen geldt: de ene dag gaat het beter dan de andere.

We hebben een nieuwe hond die voor wat leven in de brouwerij zorgt en ik heb een tattoo genomen met de naam Judith in het schrift van de Oud Runen van Harry Potter. En ik blijf haar voorlezen. Ik heb nog heel wat boeken te gaan, dus dat komt wel goed. En als ik klaar ben, begin ik misschien wel opnieuw."

Jij op VROUW.nl

Maak jij net als Sharon iets heftigs mee en wil je daarover vertellen?

Klik dan hier...