Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Anne Reinke
Hoe gaat het nu met?

‘Ik heb 18 broers
en 37 zussen'

Meike Blommaert

V

Vorig jaar april spraken we Nathalie de Jong (39) over haar zoektocht naar haar donorbroers en zussen. In een jaar tijd is veel gebeurd. Inmiddels staat de teller op 55: Nathalie blijkt 18 broers en 37 zussen te hebben én ze weet nu wie haar donorvader is.

 

"Gister heb ik er weer een nieuwe zus bij gekregen. Zij is stomtoevallig de collega van mijn zwager. Zijn moeder had haar wel eens gezien en zei toen gekscherend: ‘Volgens mij is dat er ook eentje'. Deze nieuwe zus wist zelf al dat ze van een donor was namelijk. Dus mijn zwager heeft haar in contact gebracht met mij. En gister kreeg ze haar DNA- resultaten binnen en toen bleken we inderdaad een match te hebben. Het is geweldig en bizar tegelijk. Maar ik ben vooral ontzettend blij dat mijn donorvader eindelijk gevonden is.

 

Hels karwei

Op mijn achttiende verteld mijn moeder mijn zus en mij dat we van een donorvader kwamen, omdat mijn opvoedvader geen kinderen kon krijgen. Een hele shock, maar we wilden ook wel graag weten wie het was. Anderhalf jaar geleden is er een familie-detective ingehuurd en zijn ze stambomen uit gaan pluizen. Een hels karwei. Maar tijdens dat stamboomonderzoek zijn ze op hem gestuit. Vervolgens is er een brief naar zijn familie verstuurd en zo is er langzaamaan contact ontstaan tussen ons, de nakomelingen, en de familie van de donorvader.

Hetzelfde blauw

Ze stuurden ons foto’s op van hem. Ik heb mijn ogen en jukbeenderen van hem: je ziet dat we familie zijn. Diezelfde kleur blauw van ogen herken ik ook bij mijn donorbroers en -zussen. Na de foto’s kregen we te horen dat een van zijn kinderen DNA wilde afstaan voor het onderzoek, want helaas is de man zelf een aantal jaar terug overleden. Op Eerste Kerstdag afgelopen jaar kregen we de uitslag: het was een match. Zo’n opluchting om eindelijk een naam en een gezicht te hebben. Een groot kerstcadeau.

Warm en liefdevol

Het is zo bijzonder hoe open de familie staat voor ons. Heel erg liefdevol en warm. Daaruit kan ik alleen maar concluderen dat mijn donor ook zo moet zijn geweest. Niet ieder donorkind heeft zoveel mazzel dat de donorvader gevonden wordt en dat je geaccepteerd wordt door zijn naasten. Ze zijn zo warm, lief en zorgzaam.... We hadden ons geen betere donorvader kunnen wensen, inclusief zijn naasten. 

Ingevroren

Mijn donor heeft zaad afgestaan uit goodwill. Omdat hij en zijn vrouw erg gesteld zijn op het gezinsleven gunden ze dat andere mensen ook die zelf geen kinderen konden krijgen. Zoals mijn ouders. Hij is toentertijd benaderd door Jan Karbaat, een arts die gespecialiseerd was in kunstmatige inseminatie met donorzaad. Er is hem toegezegd dat hij maximaal zes nakomelingen zou krijgen. De arts heeft zonder zijn weten zoveel mogelijk monsters van zijn zaad gemaakt en ingevroren. Zodra er een vrouw zich meldde liet hij het buisje op lichaamstemperatuur komen en werd het bij haar ingebracht.

Erfelijke ziekte

Karbaat screende niet op erfelijke ziektes. Dat vind ik onethisch en onverantwoord. Zo was het in mijn geval niet bekend dat mijn donorvader aan reuma leed. Helaas heb ik dit van hem geërfd en ben ik door mijn reuma volledig afgekeurd. Mijn moeder, zus Wilma en ik willen een schadevergoeding van de erfgenamen van Karbaat. Hij had mannen moeten screenen op erfelijke ziekten.

'Ja, sorry hoor'

Ik heb Karbaat hier in 2014 mee geconfronteerd. Wat hij toen niets wist is dat ik mijn iPod had meegenomen en het gesprek opnam. Hij heeft veel waardevolle dingen gezegd die ik tijdens de rechtszaak kan gebruiken. Ik vertelde hem dat ik een slechte gezondheid heb dankzij mijn donorvader. Karbaat deed er heel joviaal over. ‘Ja sorry daar is het nu te laat voor’, kreeg ik als antwoord. Ik denk dat hij wat hij deed uit winstoogmerk heeft gedaan.

Meeting

We zijn nog niet met álle broers en zussen bij elkaar geweest. Maar een keer in de zoveel tijd komen degenen die kunnen bij elkaar. Een soort meeting: dan wisselen we ervaringen uit en kletsen we bij.We noemen onszelf de '32 and counting'-groep omdat dit de kerngroep is waar we in september 2017 mee zijn begonnen. Maar ik weet zeker dat er nog meer broers en zussen bijkomen."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal te vertellen?

Vertel het dan hier...