Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Speltbrood
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

Hoe Zit Het Nu Echt Met
Is spelt gezonder dan tarwe?

Redactie VROUW

S

Spelt pannenkoeken, spelt brood, spelt taart; we konden afgelopen jaren geen genoeg krijgen van spelt. Maar opeens ligt spelt onder de loep van voedingsexperts: want is het wel zo gezond? VROUW vroeg voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets en gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer hoe het nu écht zit met spelt.

“Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels”, legt voedingswetenschapper Astrid uit. Soms zijn er wel hele kleine verschillen, maar die zijn in principe te verwaarlozen. “Spelt is dus een soort tarwe, maar dan net een andere variant”, aldus Gaby.

Vezels

“Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels”, legt voedingswetenschapper Astrid uit. “Spelt is dus een soort tarwe, maar dan net een andere variant”, aldus Gaby.

Duurder = gezonder?

Er is veel vraag naar speltbrood, vandaar dat spelt duurder is dan normaal brood. “Maar het is niet gezonder dan tarwebrood”, vertelt Gaby. Als je volkoren tarwe en volkoren spelt vergelijkt, zijn er namelijk geen grote verschillen. Dat spelt veel gezonder is, dat klopt dus niet.

Minder buikpijn door speltbrood

Er zijn ook mensen die kiezen voor speltbrood is omdat ze er minder buikpijn van krijgen. “Dat kan te maken hebben met de fructanen. In spelt zitten minder fructanen waardoor het makkelijker te verteren is en je minder buikpijn krijgt als je last hebt van een prikkelbare darm”, vertelt Gaby.

Fructanen zijn korte-keten-koolhydraten. Dat houdt in dat mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom eerder klachten kunnen krijgen als er fructanen in tarwebrood zitten.

Kies voor volkoren

Maar wat moet je nu meenemen als je voor het schap in de supermarkt staat of bij de bakker? Astrid en Gaby zijn het er over eens: kies voor volkoren. “Daarbij maakt het niet uit of het tarwe of spelt is. Kijk altijd op het etiket of vraag aan je bakker of een brood volkoren is. Een speltbrood hoeft namelijk niet volkoren te zijn. Als het gemaakt is van speltbloem, is het gewoon witbrood”, aldus Astrid.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!