Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoe zit het nu echt met?

Kerstkilo's... Pure onzin
of harde waarheid?

journaliste

Eline Doldersum

R

Roep jij na dit weekend vol kerstdiners, alcoholische versnaperingen en kerstkransjes ook 'Ho, ho, ho!'? Uit vrees dat de kilo's eraan zijn gevlogen? Geen nood, want volgens gewichtsconsulente Linda Oskam zitten die gevreesde kerstkilo's gewoon tussen de oren. 

"Aankomen tijdens kerst? Welnee! Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst", vertelt Linda. "Wat ik daarmee wil zeggen, is dat je echt niet kilo's aankomt in een paar dagen tijd als je de andere 51 weken in het jaar gezond eet en voldoende beweegt."

Wanneer je niet blij bent met je spiegelbeeld en het getal op de weegschaal, heeft het dus geen zin om je zorgen te maken over kerstkilo's. Om echt beter in je vel te zitten is het zaak om je leefstijl aan te passen en bewust te gaan eten en bewegen op zo'n manier dat je het ook écht vol kunt houden. Wil jij direct beginnen? Schrijf je dan vandaag nog in voor de Lekker in je vel-challenge. Samen met afslankcoach Mieke Kosters en Sportdeskundige Marije de Vries gaan we afvallen zonder te diëten. Ruim 3.000 VROUW lezeressen hebben zich al ingeschreven, doe jij ook mee?

Gevreesde kerstkilo's

"De kilo's vliegen er pas aan als je over een langere tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dat is met de feestdagen vaak niet het geval. Dan praat je over misschien twee, hooguit drie dagen. Dan moet je wel héél veel eten, wil je echt kilo's aankomen. Voor 1 kilo vet, moet je namelijk meer dan 7000 calorieën te veel eten."

Dat je het gevoel hebt dat je zwaarder bent na de kerstdagen en die spijkerbroek nét even wat strakker zit,  is volgens Linda niet vreemd. "Je eet meer vet, drinkt meer alcohol en krijgt meer zout binnen. Vooral zout is een boosdoener. Door het zout houdt je lichaam meer vocht vast, waardoor je dus iets zwaarder bent."

Balansdag

Toch hoeven we ons over deze extra kilo's volgens Linda geen zorgen te maken. "Je lichaam heeft even tijd nodig om weer in balans te komen. Het overtollige vocht verdwijnt vanzelf weer. Al kan het natuurlijk geen kwaad om na de kerst een balansdag in te lassen. Even iets minder eten, geen alcohol drinken en wat meer bewegen. Dan zul je zien dat die spijkerbroek na een paar dagen weer als gegoten zit."

"Weet je wat het is? We zijn allemaal zo gefocust op het eten, maar uiteindelijk is het kerstdiner ook maar gewoon een maaltijd. Natuurlijk is die iets vetter en eet je iets meer dan normaal, maar wat is daar mis mee? Het is maar één keer per jaar kerst en daar zouden we lekker van moeten genieten. Als je de rest van het jaar gezond eet en beweegt, hoef je voor de kerstkilo's echt niet te vrezen", aldus Linda.