Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: HH Robin Utrecht
Hoe zit het nu echt met?

Hoe zit het nu echt met...
lachgas

journalist

Maaike Schaap

D

Deze Koningsdag zag je ze ineens heel veel: kraampjes waar je een voor een euro of drie een ballon met lachgas kon kopen. In steden als Alkmaar en Hoorn was de verkoop verboden, maar in Amsterdam was het toegestaan. Hier werden vervolgens tientallen mensen onwel na het gebruik van lachgas. Wat is dat lachgas precies en wat doet het met je?

Preventiemedewerker Floor van Bakkum van verslavingskliniek Jellinek en drs. Marloes van Goor van het Trimbos-Instituut geven hun visie: hoe zit het nou echt met lachgas?

Wat is lachgas?

Marloes: "Het is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en zoetsmakend gas en wordt ook wel distikstofmonoxide genoemd."

Floor: "Het wordt soms gebruikt in de medische wereld als verdovingsmiddel, maar dat gebeurt steeds minder." Marloes vult aan. "Inmiddels zijn er meer geschikte middelen om iemand mee te verdoven. Het wordt soms nog wel gebruikt als kortdurende pijnstiller."

Waar kun je het krijgen?

Floor: "Het gas is in de vorm van slagroompatronen onder andere te koop bij de groothandel en bij sommige winkelketens zoals Blokker en Hema. Die slagroompatronen worden vooral gebruikt door heuse keukenprinsen en -prinsessen. De gemiddelde huis-, tuin- en keukenkok koopt een kant-en-klare spuitbus of klopt de slagroom."

Wat doet het gas met je?

Floor: "Mensen die lachgas gebruiken, kopen vaak een aantal patronen en laten ze in een ballon leeglopen. Vervolgens wordt het gas vanuit de ballon ingeademd De roes die je krijgt, is te vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je snel opstaat uit een heel heet bad. Soms kun je je dan even duizelig voelen en krijg je tintelingen in je lijf."

Marloes vergelijkt het gevoel dat je krijgt van het gas met lichte dronkenschap. "Naast de tintelingen en duizeligheid kun je lacherig worden en is er sprake van vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Dit kan een heel blij gevoel geven, maar je kunt er ook angstig van worden."

De roes die je krijgt van lachgas duurt maar heel kort. Floor: "Een paar minuten en dan is het alweer voorbij. Dat je er uren van in een deuk ligt, is een fabeltje. Natuurlijk voel je je gek en kun je daar lacherig van worden, maar het is geen direct effect van het gas."

Wat is de aantrekkingskracht van lachgas?

Floor: "Je kunt het natuurlijk heel makkelijk thuis gebruiken. Veel andere drugs hebben urenlang effect, dat heeft lachgas niet. Na een paar minuten ebt het gevoel weer weg en kun je weer verder met waar je mee bezig was. Tijdens het gebruik voel je je even high en vrolijk en je voelt tintelingen of een warm gevoel door je lijf."

Is er risico op verslaving?

Floor: "Dat risico is heel klein. Er zijn jongeren die op één avond een heel doosje lachgas opmaken, maar over het algemeen houden jongeren het bij een paar keer per jaar. In onze verslavingsklinieken hebben we nog geen cliënten met een lachgasverslaving."

Marloes: "Natuurlijk zijn er wel mensen die op een avond aan de ballonnen blijven zitten en niet meer kunnen (of willen) stoppen."

Wat zijn de risico's bij het gebruik?

Floor: "Voor zover we nu weten, zijn de risico's zeer beperkt, mits het op de juiste manier gebruik wordt. Wanneer je lachgas direct vanaf de spuitbus inneemt, kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Ook is het belangrijk dat je zit, omdat je je kunt vallen als je je bewegingen minder goed onder controle hebt. Maar over het algemeen, bij juist gebruik, laten onderzoeken geen ernstige schade zien.

Bij langdurig chronisch gebruik, dat wil zeggen maanden- of jarenlang bijna dagelijks gebruik, kunnen er wel neurologische stoornissen optreden. Dit komt omdat het lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Ook kan er hersenschade ontstaan."

De grootste misvatting?

Floor: "Veel mensen denken dat lachgas geen drug is, omdat de roes maar zo kort duurt. Toch is het absoluut een middel dat het centraal zenuwstelsel beïnvloedt."

Marloes: "Ook een misvatting is dat je er een hoog stemmetje van krijgt. Dat is alleen zo bij het gebruik van helium."

Moeten ouders nu in paniek raken?

Floor: "Nee, zeker niet. Ik raad jongeren altijd af te gaan experimenteren. Mochten ze dat toch willen, ga dan het gesprek met ze aan. Waarom weten ze niet wat het met hen doet? Probeer er, net zoals met andere vormen van drugs, met elkaar over te praten."