Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Supermaan, astrologie
Foto: Hollandse Hoogte
Hoe zit het nu echt met?

De supermaan van 14 november:
heeft die nou echt invloed op ons gemoed?

journalist

Suus Ruis

W

Wat je ook doet vandaag: kijk in ieder geval even naar buiten. Want de kans dat je ooit zo'n grote volle maan hebt gezien, is heel klein. De laatste keer dat hij zo krachtig was, was in 1948. Maar is hij alleen maar mooi en ontzagwekkend? Of schuilt er ook een diepere betekenis achter deze supermaan? 

Voor velen is de supermaan van vandaag gewoon mooi om naar te kijken. Maar voor wie zich erin verdiept, is de volle maan veel meer dan een prachtig plaatje. Zo ook voor Petra Stam, spiritueel coach, tarotiste, en klassiek homeopaat. Ze heeft diverse artikelen en boeken geschreven, waaronder ‘In het licht van de Maan’, over de werking en invloed van de maan het hele jaar door. 

"Het is duidelijk dat de maan invloed heeft op de natuur. De maan trekt water aan en dat verklaart onder andere het verschijnsel van eb en vloed," zegt Petra. "Maar wij mensen bestaan ook voor zeventig procent uit water. Water staat voor gevoelens, emoties. Bij volle maan wordt daar ook harder aan getrokken. Het kan dus zijn dat er bepaalde emoties en gevoelens uit je onderbewustzijn naar boven komen."

SUPERMAAN IN HET STERRENBEELD STIER

Als je op internet zoekt naar de volle maan van deze maand, kom je al snel uit op de betekenis die deze specifieke volle maan heeft. Elke maan blijkt een nieuw thema te hebben. "Dat komt vooral doordat iedere volle maan in een ander sterrenbeeld staat. Astrologisch gezien heeft dat zijn uitwerking."

"De supermaan van deze maand staat in het sterrenbeeld Stier, het sterrenbeeld dat veiligheid zoekt in spullen, in het vertrouwde. Veranderingen worden gevreesd. Ik vind het de uitdaging om bij deze maan de waarden binnenin jezelf te zoeken. Door in eerste instantie trouw te zijn aan jezelf en te voelen wat ten diepste geleefd wil worden, daarvoor te gaan of dat uit te dragen, maak je je los uit een oud angstbeeld en draag je bij tot het grotere goed op aarde."

"Naast de astrologische betekenis koppel ik de werking van de maan aan de natuur buiten onszelf. Zo is dit de tijd dat planten vergaan en verteren. Wat verteer jij, en neem jij mee? Luister je naar je eigen-wijsheid?"

SLECHT SLAPEN BIJ VOLLE MAAN: FABEL OF FEIT?

Maar iets heel anders: hoe komt het dat veel mensen zeggen dat ze slechter slapen als het volle maan is? Is dat een fabel? Of is daar een verklaring voor?

De wetenschap is er nog niet helemaal uit. In 2013 stelden biologen van de Universiteit van Basel dat ze na onderzoek tot de conclusie waren gekomen dat we inderdaad moeilijker in slaap komen tijdens volle maan.

Maar een jaar later beweerden Nederlandse wetenschappers dat daar geen bewijs voor was. Zij zeiden dat er talloze andere onderzoeken waren gedaan waaruit geen enkel verband was af te leiden tussen volle maan en slecht slapen. Die onderzoeken zijn echter nooit gepubliceerd. Hun verklaring voor het slechtere slapen: we liggen wakker, merken op dat het volle maan is, en koppelen het een onterecht aan het ander.

 

ONVERWERKTE EMOTIES

Petra Stam denkt dat een volle maan niet in alle gevallen betekent dat we slechter slapen, maar dat slecht slapen soms wel degelijk kan worden verklaard door de volle maan. "Zoals gezegd kunnen er bij volle maan emoties en gevoelens naar boven komen. Vooral als je dingen nog niet hebt verwerkt – ook al denk je misschien van wel – kun je er deze dagen van wakker liggen. De geestelijke energie is namelijk op een hoogtepunt."

Deze supermaan is in ieder geval een maan die diep begraven emoties naar boven trekt. Een tijd om eens heel diep te bedenken of we het leven leiden dat we willen leiden en of we onze talenten voldoende benutten, zeggen de deskundigen.

Natuurlijk zullen er genoeg mensen zijn die het allemaal maar onzin vinden. Die moeten dan maar gewoon genieten van het mooie plaatje aan de hemel. 

Gerelateerde onderwerpen

Van de partners van VROUW